Ir al contenido principal

434. La font de la Pineda

La Vanguardia, 26 d’agost de 2024

Anys enrere era tradicional pujar a Collserola els dies festius i anar a qualsevol de les seves fonts per descansar (popularment, “anar a fer fontades”), aprofitant el gran nombre que allà s'hi troben. Una d’elles era als voltants de Sarrià i coneguda com la font de la Pineda. Malgrat ser una senzilla construcció de pedra encastada a la roca sobre una plataforma de ciment, era molt popular. Molta gent hi anava a omplir garrafes i les escoles de la zona feien excursions fins allà, aprofitant la proximitat. Per això és un lloc entranyable per la gent de Sarrià i molts infants (avui adults) que hem estudiat al barri.

No obstant, fa anys que tot està abandonat i degradat. De la font no brolla aigua i ningú l’ha reparada. Tot està brut, ple de males herbes i fins i tot la vegetació ha esborrat el camí d’accés. Res queda d’un dels racons més entranyables de Sarrià.

Ha arribat l’hora que la font de la Pineda torni a brollar i que l’espai recuperi la vida que va tenir durant anys. Avui ningú “fa fontades” ni omple garrafes, però altres hàbits no han canviat: gaudir de punts de trobada, del passeig i la naturalesa. I que tornin els escolars dels voltants, com temps enrere feien pares, mares, avis...