Ir al contenido principal

432. Recordant Josep Ribas

La Vanguardia, 17 d’agost de 2024

Fa 100 anys, el 21 de desembre del 1922 s’estrenava al teatre Tívoli l’obra escènica Pel teu amor, de la qual un fragment va esdevenir un gran tema del repertori català: el Rosó, estrenat per Emili Vendrell i cantat per multitud d’artistes. Del lletrista Miquel Poal-Aregall tenim vida i obra ben estudiades; no així del compositor Josep Ribas Gabriel, casi desconegut per tothom.

Ribas va néixer el 29 de juny del 1882, al número 13 de la plaça del Nord, on els seus pares tenien un forn. Viu els primers anys a la vila de Gràcia i el 1903 es casa a la parròquia de Sant Joan Baptista, a la pl. de la Virreina.

Més endavant va emergir com a compositor de fama i director d’orquestra, fins que va morir, el 31 d’agost del 1934. Però malgrat ser autor d’un himne inoblidable per a generacions de catalans, 90 anys després de morir cap placa, monument o via urbana el recorda. Un fet incomprensible.

Després de celebrar el centenari del Rosó el 2022, és hora de rehabilitar l’autor com toca. Un bon pas seria posar un recordatori a la plaça del Nord, on va viure els primers anys abans d’obrir-se camí com a compositor. No és just que el Rosó mantingui el seu creador en un anonimat quasi absolut, sent un himne que molts poden dir que és “llum de la seva vida”.