Ir al contenido principal

423. El Terminus, restaurant i hotel emblemàtic (1914)

Última Hora, 9 de juliol de 2024

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

El 23 de maig de 1914 va obrir un dels establiments hotelers i de restauració més populars de Palma durant més d’un segle: l’Hotel Ferrocarril, després Hostal Terminus. Formava part del conjunt d’edificis dels Ferrocarrils de Mallorca (avui Estació Intermodal) i atenia els usuaris d’aquest transport, així com els primers turistes, aprofitant l’estratègica ubicació a plaça d’Espanya.

No era un hotel de luxe; però gaudia de tots els avenços i comoditats del moment. L’entresol disposava de cafè restaurant per a 80 comensals (capaç per a banquets de 200 persones), més reservats, cantina, telèfon i sala de lectura. El primer pis gaudia de 20 habitacions amb aigua, electricitat i bany propi. El segon tenia safarejos, estenedors, dipòsit d’aigua i habitacions dels treballadors. I al soterrani cuina moderna, torradora prussiana (!) i rebost.

D’inici fou un lloc cèntric i popular, seu de tot tipus de celebracions. El 1930 fou rebatiat com Hotel Terminus, per no confondre’l amb l’hotel homònim de Sóller (també del Ferrocarril), agafant el nom d’un hotel de l’Arenal tancat poc abans. Durant la Guerra Civil va incorporar un refugi subterrani i el 31 d’agost de 1939 inaugurà un cos afegit a l’edifici original per ampliar el restaurant més terrassa descoberta davant plaça d’Espanya, avui desapareguda.

Fos per manca de manteniment o per l’augment de l’oferta hotelera es va anar deteriorant en paral·lel al ferrocarril, que era substituït pel cotxe privat. Les estacions velles quedaren obsoletes i, amb elles, el Terminus. El 1970 va passar d’hotel a hostal, confirmant la decadència.

Romangué obert fins 2019, totalment antiquat i degradat. El febrer de 2024 començaren les obres per rehabilitar-lo i acollir les oficines de SFM, el que garantirà la supervivència. Amb tot, el Terminus ha estat un dels locals de restauració i hoteleria més antics i duradors de Palma, amb 105 anys d’activitat.