Ir al contenido principal

429. Creu Roja de Palma, una doble efeméride

Última Hora, 30 de juliol de 2024

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

Enguany la Creu Roja celebra una doble efemèride. Compleix 150 anys d’activitat a les Illes i 75 anys de l’Hospital de Palma (cantonada d’Alfons el Magnànim amb Pons i Gallarza), edifici amb una història que va més enllà de la funció sanitària.

L’entitat obrí a Palma el 1874 un dispensari per a persones sense recursos, allotjat a diversos llocs de la ciutat: Can Bordils, la Rambla (des de 1900) i 31 de desembre (des de 1936). Passada la Guerra Civil, hom pensa obrir un centre més funcional: un hospital. I cercaren un edifici ampli, cèntric i reformable com a hospital.

El trobaren en el xalet Buades, monumental habitatge construït el 1934 per Andreu Buades Ferrer, vinculat a Casa Buades (empresa dedicada a la grifoneria). L’arquitecte fou Josep de Oleza Frates, qui li donà un aire regionalista, evocador dels antics palaus mallorquins. De Oleza és autor a Mallorca de nombrosos edificis, a mig camí entre el racionalisme i el regionalisme, però actualment oblidat.

El xalet Buades va funcionar poc temps com a residència. Des de 1938 fou parròquia provisional de Santa Catalina Thomas i després canvià de mans fins ser adquirit per Sa Nostra el 1946. Llavors la Creu Roja s’interessa i el compra per 590.000 pessetes de l’època, el 25 de març de 1949. El mateix de Oleza l’adaptà com hospital aquell any, malgrat no s’inaugurà oficialment fins al 15 d’abril de 1955. Tenia 20 llits (la meitat de beneficència) i un quiròfan; un luxe per als col·lectius més necessitats, desproveïts de la cobertura sanitària actual.

El centre s’ha renovat i ampliat constantment. Destaca sobretot l’edifici annex (d’Alfons el Magnànim, cantó amb Gaspar Bennàzar), inaugurat el 1980, i la reforma integral executada entre 2019 i 2021. Avui el centre sanitari ultrapassa de llarg l’antic xalet, del qual només es manté la façana, però ben restaurada i que llueix com una de les cantonades més singulars de Palma.