Ir al contenido principal

411. El Mundial, quiosc emblemàtic de Palma

Última Hora, 9 d’abril de 2024

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

El Mundial va ser un popular establiment de Palma de gran valor històric, arquitectònic i social. Es trobava als Jardins de Joan Alcover, a l’actual Plaça de la Reina, i també fou conegut com el Xiringuito. A principis del segle xx existia als Jardins un humil quiosc de fusta de venda de refrescos, com altres a la ciutat. El 1905 n’obté la concessió un petit empresari: Bernat Cortés Fuster, el negoci prospera i a mitjan 1914 va aixecar un nou quiosc, més gran i afegint-li terrassa exterior. Encara era un quiosc més, sense aparença singular.

No obstant, a principis de 1924, Bernat Cortés sol·licita a Cort dur a terme un projecte més ambiciós: un nou edifici de planta octogonal, d’estètica modernista i aparença entre templet i hivernacle, construït en ferro forjat i amb amplis finestrals. Estigué acabat a mitjan 1924, mantenia el servei de quiosc i afegia un pis superior que funcionava com a sala de lectura, llibreria i punt de venda de premsa estrangera. Havia nascut el Mundial.

El quiosc esdevingué molt popular com a punt de trobada ciutadà i emblemàtic pel seu singular disseny, ubicat estratègicament en ple centre de Palma entre el Born, l’Almudaina, el Círculo Mallorquín (actual Parlament) i els desapareguts Teatre Líric i Hotel Alhambra (avui Jardins de s’Hort del Rei). També aparegué a multitud de postals de l’època, atesa la seva centralitat i estètica.

No obstant, amb els anys s’aniria degradant. Es varen col·locar panells publicitaris a l’exterior que espenyaven l’estètica i la ubicació era un destorb per als Jardins de Joan Alcover on havia nascut. L’opinió pública fou creixentment adversa i Cort va decidir esbucar-lo a mitjan 1949 amb el pretext d’una reforma urbanística de la zona.

Enguany fa 100 anys que el Mundial fou construït i també 75 de la demolició. Un element simbòlic, de gran popularitat i valor patrimonial, que Palma va perdre llastimosament. Un més.