Ir al contenido principal

408. Els noranta anys del Bar Alaska

Última Hora, 5 de març de 2024

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

A la plaça des Mercat de Palma es troba un dels espais més populars de la ciutat: el Bar Alaska, quiosc que per la seva estratègica ubicació i els seus assequibles preus ha esdevingut un dels racons més visitats per moltes generacions de palmesans. No obstant, en dates recents ha estat notícia perquè l’Ajuntament planeja la remodelació de la plaça on s’ubica; i entre d’altres aspectes s’ha debatut la seva supervivència.

Rere una aparença humil i casi provisional tenim un establiment amb casi 90 anys de vida; per tant, d’un recorregut històric considerable. Va ser el 3 de juny de 1935 quan es va inaugurar amb el nom d’Automatic Bar, i d’inici fou un quiosc més de refrescos de la ciutat. L’acte fou multitudinari i va assistir el llavors batle de Palma, Lluís Ferrer Arbona, i el governador civil, Joan Manent Victory, entre d’altres.

L’impulsor i primer propietari fou Antoni Perelló Planas, també reconegut jugador d’escacs (va enfrontar-se al mateix Artur Pomar) i campió de Mallorca el 1945. En fou concessionari fins 1951, quan fou traspassat a Antoni Ensenyat Ensenyat qui el rebatiaria com Bar Alaska. Perelló passà a administrar un altre quiosc de renom: el Bar Baleares, en l’antic templet del passeig des Born, esbucat el 1960.

Amb el pas del temps, el quiosc evolucionà incorporant aires de modernitat sense perdre mai el caràcter popular. L’oferta inicial de refrescos i gelats va afegir cafè i altres begudes, hamburgueses i frankfurts; es va afegir l’estructura metàl·lica i retolació actuals; i durant uns anys es digué Kiosco Real, però no va funcionar i va tornar el nom d’Alaska, fins avui.

Junt amb el Bar Bosch, obert el 1936, l’Alaska és dels pocs punts de trobada emblemàtics que ha sobreviscut als canvis viscuts per Palma al llarg de generacions. Això li afegeix un valor històric, sentimental i antropològic que la reforma de la plaça des Mercat haurà de tenir en compte.