Ir al contenido principal

400. Els 75 anys del Frontó Sineu

Última Hora, 23 de gener de 2024

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

El 24 d’abril es compleixen 75 anys de la inauguració del Frontó Sineu, instal·lació esportiva a l’aire lliure que fou un dels principals frontons de Mallorca i destacat punt de trobada social de la localitat. Va tenir lloc el 1949 amb dos partits de pilota, el primer a pala i el segon a mà, amb l’assistència de les principals autoritats del moment.

Es va construir als terrenys de Rodamilans, comprats el 1945 per un grup d’aficionats. Dissenyat per l’arquitecte Carles Garau Tornabells i dirigit pel mestre d’obres Miquel Campins, Ros, la instal·lació gaudia de 1200 m2 amb pista de 40 m de llarg i 16 d’amplada, grades per a 400 espectadors i dependències de bar i vestuaris.

Aviat es convertí en un dels frontons més populars de Mallorca amb l’ajut del Club Frontón Sineu, fundat el 1946, i només per darrere del potent Frontó Balear de Palma. Fou impulsat per tres empresaris locals: Biel Dalmau, Calet; Jaume Carmona i Jaume Ferriol, també pilotaris. Fruit de l’afició local, sorgiren figures com el mateix Calet i Pere Joan Florit, Boiret, formant una parella de gran nivell. Així com molts d’altres, com Pep Oliver, Pavarotti.

El Frontó també acollí esports com bàsquet, boxa, hoquei, handbol, patinatge o tennis; però va adquirir molta importància el vessant extraesportiu. Allà foren habituals les festes populars, balls, revetlles i altres celebracions, que convertiren la instal·lació en molt més que un frontó i arribant a donar nom al carrer on s’hi troba.

No obstant, els canvis socials i esportius l’afectaren fins tancar a finals dels anys 80. Recentment, l’empresari Juan Fernández Mena el va adquirir i va reobrir el 17 d’agost de 2022, totalment renovat, amb la projecció del film Cinema Paradiso. Des de llavors ha acollit tota mena d’activitats culturals i d’oci, i finalment el 9 de setembre de 2023 va recuperar la seva funció original amb un partit d’exhibició de pilota basca.