Ir al contenido principal

395. El primer Frontó Balear de Palma (1929)

Última Hora, 2 de gener de 2024

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

El Frontó Balear fou un edifici situat al passeig Mallorca de Palma. Una construcció monumental, inaugurada l’1 de maig de 1935 amb 5.000 m2 i tres plantes, pista de 60 m de llarg i 10 d’amplada. Fou la principal instal·lació per disputar partits de pilota a Mallorca, però també tingueren lloc altres esports com boxa i bàsquet, així com diversos actes socials fins que l’edifici fou esbucat el 1978.

Però no fou el primer edifici per jugar a pilota i tampoc el primer amb aquest nom: el 19 de març de 1929 s’inaugurava a Palma el primer Frontó Balear. No fou de nova construcció, sinó reconvertint una de les principals factories de Palma: la nau industrial de Can Maneu, que des del tancament el 1912 havia servit per altres usos.

Així, en els antics tallers fou habilitat un frontó de 1.000 m2 amb una pista de 50 m i 20 d’amplada. Tenia capacitat per a 2.000 espectadors asseguts i 2.000 de peu, distribuïts en dues grades laterals. L’impulsor del projecte era l’empresari Joan Ordinas.

Les vetllades tingueren lloc diumenge (menys la inauguració, en dimarts) amb tres partits: un a mà i dos a pala, amb pelotaris locals. En una ocasió es gaudí de la modalitat de cistella, llavors desconeguda, per la qual vingueren jugadors peninsulars. En aquelles jornades destacaren els germans Jaume i Antoni Llabrés Morey, guanyadors de tots els partits; llavors Jaume Llabrés era considerat tot un sportman i el millor pelotari de Mallorca.

Només es jugaren cinc vetllades, fins al 28 d’abril de 1929. La instal·lació era deficient i es feien retocs constants, atès l’origen industrial, i no s’assolí un factor clau: legalitzar les apostes, el que reduïa l’assistència de públic i precipitaria el tancament definitiu. Des de llavors la prioritat fou aixecar un edifici nou, adequat per a un esport en ascens. Arribà sis anys després, amb el Frontó Balear recordat per tothom; que com veiem, no fou el primer.