Ir al contenido principal

383. El velòdrom de Tirador compleix 120 anys

Última Hora, 31 d’octubre de 2023

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

El passat 10 d’agost es compliren 120 anys de la inauguració d’una instal·lació esportiva cabdal de Mallorca: el velòdrom de Tirador. Fou inaugurat durant les Fires i Festes de Palma, celebrades del 9 al 16 d’agost de 1903, es va viure com un acte de gran relleu social i les crítiques foren unànimement positives. Fou un projecte ambiciós, fruit de la societat de masses, de consum i de l’espectacle que s’obria pas.

Les obres duraren casi cinc anys amb un cost de 40.000 pessetes, xifra exorbitant en l’època. Va ser una obra d’enginyeria llavors excepcional, construïda amb ciment Portland, producte llavors casi desconegut i de gran modernitat, el que permeté assolir velocitats de fins a 70 km/h, llavors insòlites. Gràcies a la seva solidesa ha pogut sobreviure i avui és una de les instal·lacions esportives més antigues del món.

Tirador fou providencial socialment. Per al ciclisme espanyol, perquè va esdevenir la seva pista de referència durant 60 anys; i també a escala local, al fomentar la multiplicació de bicicletes, proves i ciclistes fins convertir Mallorca en gran potència ciclista d’abast mundial. Així Tirador fou conegut com la Catedral del Ciclisme.

A més, la pista fou bressol de molts altres esports: allà donaren les primeres passes l’atletisme, boxa, futbol, bàsquet, patinatge o tir. Per tot això esdevingué punt de trobada popular i de diverses manifestacions socials, causa i conseqüència d’una societat en plena modernització i responsable de la projecció internacional de Mallorca a través del ciclisme, molt abans de l’arribada del turisme. Res no hagués estat igual a l’illa sense Tirador.

Clausurat el 1973, Tirador s’ha pogut salvar de la demolició. És municipal des de 2015 i fou catalogat el 2020. Ara espera convertir-se en zona verda per afegir-se a l’antic Canòdrom i formar així un dels principals parcs de Palma combinant història, patrimoni esportiu i natura.