Ir al contenido principal

380. Un segle de futbol federat a Balears

Última Hora, 10 d’octubre de 2023

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

A principis del segle XIX el futbol arrelava amb força a Espanya en forma de campionats territorials precedents de l’actual Lliga nacional. En canvi, a Balears el fenomen arriba amb retard i fins la dècada de 1920 no hi hagué cap organització. Fins llavors sorgien tornejos esporàdics sense regulació, àrbitres o camps reglamentaris, on el ciclisme (especialment en pista) havia pres la davantera com esport de masses.

A mitjan juliol de 1923 arribava a Mallorca el president de la Federació Catalana de Futbol, Ricard Cabot, qui faria les primeres gestions per constituir un ens federatiu depenent de la federació catalana. Al Gran Hotel de Palma se celebrà el 15 de juliol la primera reunió amb representants de clubs locals i el 4 de novembre es constituïa al local social de la RS Alfons XIII FC el Comitè Provincial de Balears, amb quatre clubs de Mallorca i tres de Menorca, que es va integrar a la federació catalana. La presidència recaigué en Sebastià Sancho, directiu de l’Alfons XIII.

Amb el Comitè es posaren les bases d’aquest esport, que en tres temporades passaria de 12 a 34 clubs associats. L’ens gestionà el naixent futbol federat en dos competicions, Mallorca i Menorca, dins la tercera categoria del campionat català. Fou llavors que es consolidaren els clubs de referència i les principals rivalitats: el 1924 el campionat mallorquí ja comptava amb Alfons XIII FC, Balears FC, Constància FC i FC Manacor, encara vigents avui. El mateix a Menorca, amb Unió Sportiva i Menorca FC.

Així es posaren les bases de la nova federació balear, constituïda el 18 de juny de 1926 com a continuació de facto del Comitè sense canvis rellevants, havent iniciat el camí per esdevenir el principal esport de l’arxipèlag. Sota el Comitè, ara fa cent anys, naixia la competició oficial de futbol a les Illes, avui regida per la Federació de Futbol de les Illes Balears (FFIB) presidida per Pep Sansó.