Ir al contenido principal

364. El primer partit de rugbi a Mallorca (1924)

Última Hora, 30 de maig de 2023

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

El 15 de febrer de 1924 arribava al Port de Palma l’esquadra naval anglesa, provinent de Barcelona. Com en ocasions anteriors, les tripulacions jugarien diversos partits de futbol contra equips locals a tall d’esbarjo, un fet habitual cada any des de 1904. Però aquesta vegada va afegir-se un nou esport: el rugbi.

Tot i tenir arrels històriques comunes al futbol, a diferència d’aquest el rugbi era llavors casi desconegut a l’Estat i només a Catalunya feia dos anys que funcionava un campionat local. De fet, l’esquadra havia disputat (i guanyat) un partit contra la selecció catalana (13–6) dies abans, a l’Hipòdrom de Can Tunis de Barcelona.

Davant la impossibilitat de formar un equip local mínimament competitiu, es varen formar dos combinats de l’esquadra, entre oficials i mariners. El 18 de febrer tingué lloc el partit, al camp de futbol de Son Canals, propietat del Baleares FC. Tot i celebrar-se dilluns i que el temps fou força inestable hi hagué força públic, empès per la novetat i l’espectacularitat d’aquell desconegut esport.

La premsa va jutjar-lo com massa dur i violent, adient pel temperament nord-europeu però incompatible amb l’ànima local (comentaris semblants havien sorgit anys abans, amb el futbol), a més de la necessitat de gespa per jugar-se, llavors inexistent en els camps locals. Ni tan sols es va registrar el resultat final, tal era el desconeixement d’aquest esport. Dos dies després l’esquadra abandonava Mallorca, rumb a Gibraltar.

Aquell fou el primer partit de rugbi jugat a l’illa, del qual aviat farà cent anys. I durant força temps fou l’únic, perquè no va generar cap afició. A finals de 1935 semblava arrelar en organitzar-se a Palma tres equips alhora: CN Balear, Club Regates i CN Mallorca; però no varen fer cap campionat, ni consta cap partit. No seria fins molts anys després que el rugbi assoliria l’actual presència efectiva i organitzada a Mallorca.