Ir al contenido principal

350. Cent anys del camp de futbol de Son Canals

Última Hora, 7 de març de 2023

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)
  
El passat 11 de febrer es varen complir cent anys de l’estrena del camp de futbol de Son Canals, un dels més representatius de Palma durant gairebé quaranta anys. Estava situat al barri homònim, entre els actuals carrers Safareig, Cardenal Despuig, av. Reis Catòlics i Isidoro Antillón. Fou impulsat pel Baleares FC (actual Atlètic Balears), que des de la seva fundació el 1920 jugava en espais provisionals i força precaris, però en dos anys havia assolit una massa social considerable. Així decidiren construir un camp en condicions.

Amb aquest motiu es va constituir la Sociedad Baleares, que va emetre obligacions que els socis adquiriren per finançar la construcció, i el club va incrementar 50 cèntims la quota de soci (llavors comptava amb uns 500 socis, sense comptar infantils i honoraris). Es va seleccionar un terreny ubicat a la possessió de Son Canals, a la carretera d’Inca (avui carrer d’Aragó) i prop de les antigues cotxeres dels tramvies.

Dos mesos després, a principis de febrer de 1923 arribava al Port de Palma l’esquadra naval anglesa, coneguda arreu pel potencial dels equips formats per les seves tripulacions i que solia jugar partits allà on fondejava. Per aprofitar l’expectació generada sempre que arribaven, el Baleares FC va estrenar el camp amb un partit contra un dels equips més forts: el del cuirassat HMS Thunderer. Així, el primer partit a Son Canals es va jugar el 4 de febrer de 1923, amb derrota local (1–3). El camp encara no estava acabat, però des de llavors acolliria tots els partits del club.

La inauguració oficial tindria lloc un any i mig després, el 20 de juliol de 1924, amb la tradicional benedicció i la celebració d’un partit contra l’Iluro Sport Club, de Mataró (1–3). Son Canals va funcionar fins al 1960, quan fou substituït per l’actual Estadi Balear. Actualment hi trobam habitatges i un aparcament públic, on un monòlit recorda la ubicació.