Ir al contenido principal

339. Els 100 anys del Constància d’Inca

Última Hora, 10 de gener de 2023

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

El passat 2 de desembre es varen complir 100 anys del naixement del Constància d’Inca. L’entitat és el tercer club de futbol més antic de l’illa, després de Reial Mallorca (1916) i Atlètic Balears (1920). Encara es recorda la seva època daurada dels anys 40 (quan estigué a punt d’ascendir a Primera Divisió, el 1944) i dels anys 60. Entre sengles etapes sumà 11 temporades a Segona Divisió, i en algunes com a equip més potent de les Illes Balears.

Nascut com a secció esportiva de la societat de socors mutus La Constancia, això caracteritzaria el seu caràcter d’equip humil, treballador i de compromís amb els més desvalguts i necessitats. Aviat es convertí en l’equip senyer de la ciutat i també referent de la Part Forana, arribant a ser estendard de la rivalitat esportiva amb Ciutat.

Alguns dels jugadors i dirigents dels seus primers anys foren destacats personatges de la vida política i social, especialment durant la Segona República. El Constància representava una filosofia que anava més enllà del camp, una altra manera d’entendre la vida i la societat. Per a ells l’esport era una manera més de defensar unes idees, de participar activament en la societat i establir un compromís social. Així, durant els anys 30, es va convertir en l’equip més fort de l’illa.

La brutal repressió soferta durant la Guerra Civil, amb jugadors assassinats i dirigents represaliats, va escapçar totalment la seva projecció. Aquest tema, encara pendent d’estudi, va condicionar la seva identitat i evolució posterior en eliminar part del seu capital humà i intel·lectual per convertir-lo en un club de futbol més, limitat a proporcionar oci controlat durant els anys de la dictadura franquista. Els èxits esportius arribarien, però res seria el mateix.

Tot i els obstacles, malgrat trobar-se avui lluny del primer pla esportiu, el Constància és una entitat centenària, estimada i respectada a Inca i Mallorca.