Ir al contenido principal

331. Els cent anys de l’Athletic FC de Palma

Última Hora, 1 de novembre de 2022

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

El 13 de setembre de 1922 es va fundar a Palma l’Athletic Football Club, societat de futbol que va aconseguir fer-se un lloc entre els dos grans equips de la ciutat: RCD Mallorca (llavors Alfons XIII FC, de 1916) i Atlètic Balears (llavors Baleares FC, de 1920), el primer creat per nobles i terratinents i el segon per obrers i treballadors. El club va representar durant els anys 20 i 30 una tercera via: la classe mitjana de comerciants i petitburgesos de la ciutat. Els seus colors eren verd i grana i calçons negres, fins que el 1934 adoptà els colors del seu homònim de Bilbao.

La seva figura més rellevant fou Antoni Forteza Piña (1901-1969), propietari del Forn de Santa Eulàlia, situat a la plaça d’Espanya, que fou cofundador i president. Ell va representar un tret específic del pendent d’estudi: la important presència de llinatges d’origen xueta entre els seus fundadors i directius.

El 1929 assolia la primera categoria del Campionat de Mallorca i inaugurava el camp de sa Punta, a l’encreuament de les carreteres de Sóller i Valldemossa (actual plaça d’Abu Yahya). Durant els anys 30 fou virtualment el tercer club de la ciutat, darrere balearicos i mallornadamente quinistes, fins a superar-los la temporada 1939-40 en guanyar el Campionat de Mallorca. Però el 1942 es veié obligat a desallotjar el seu camp; davant la impossibilitat de sobreviure fou absorbit pel Baleares FC, al qual va llegar el seu nom.

Fou també societat poliesportiva amb seccions d’atletisme, bàsquet i boxa. En especial fou rellevant la de bàsquet, dels primers equips fundats a Palma, jugant el seu primer partit el 13 de novembre de 1932.

Més enllà del factor competitiu, l’Athletic FC fou exponent d’una incipient classe mitjana que s’incorporava a la modernitat esportiva, sorgida al marge dels dos grans clubs de la ciutat. La postguerra i l’antisemitisme podrien explicar, entre d’altres, el seu final l’any 1942.