Ir al contenido principal

328. El primer partit internacional del Reial Mallorca (1916)

Última Hora, 11 d’octubre de 2022

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

Entre 1914 i 1918 va tenir lloc la Primera Guerra Mundial. La Mediterrània fou un dels principals fronts de batalla a través de la guerra submarina, estratègia dirigida a batre l’enemic enfonsant embarcacions de tot tipus, sovint indiscriminada. Així, a diferència dels fronts terrestres, molts successos tingueren lloc en aigües de països neutrals, entre ells Espanya.

Des de maig de 1916 les incursions dels submarins alemanys varen intensificar-se en aigües de les Balears, arribant per setembre al seu punt àlgid. Així, entre el 23 i el 27 d’aquell mes foren enfonsats tres mercants britànics: Charterhouse, Bronwen i Rallus, amb 82 mariners que foren rescatats i duts a Palma per ser repatriats poc després. Afortunadament, sense víctimes mortals.

Llavors era freqüent que des de la societat mallorquina s’encetessin iniciatives solidàries encaminades a ajudar els nàufrags que periòdicament arribaven a Mallorca. En aquesta ocasió va ser la Reial Societat Alfons XIII FC (actual Reial Mallorca) qui es va mobilitzar, amb l’organització d’un partit benèfic que tingué lloc l’1 d’octubre de 1916 al seu camp de Bons Aires.

Però no s’enfrontaren a cap equip local o peninsular, sinó a una selecció dels mateixos mariners britànics. Això converteix aquest partit en el primer que els barralets varen jugar contra un conjunt estranger. El club tenia pocs mesos de vida (fou fundat aquell any) i havia fet dues gires per la península; però mancava enfrontar-se a un equip estranger. La guerra europea no ajudava i, d’altra banda, els mariners eren britànics, país bressol del futbol.

El matx va acabar amb victòria local (9–0). Els mariners no oferiren les prestacions d’un equip, i manco després d’un naufragi que els podia haver costat la vida. Per tant, l’estrena de l’actual Reial Mallorca en el pla internacional és una fita històricament assenyalada; però esportivament no va tenir cap història.