Ir al contenido principal

318. L’escut enrajolat del Reial Mallorca, heràldica i patrimoni urbà

Última Hora, 19 de juliol de 2022

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

El mes de novembre de 2014 va començar la demolició de l’antic Estadi Lluís Sitjar, procés prolongat fins a l'abril de l’any següent. L’antic camp mallorquinista, inactiu des del 2007, s’havia degradat de tal manera que fou necessària la demolició en haver-se convertit en un focus de brutor i degradació, ocupat per indigents i patir perillosos incendis per manca de manteniment.

No obstant, va sobreviure un element: la porta principal, presidida per un monumental enrajolat de l’escut del club, oficial entre 1931 i 1949, segurament col·locat quan el camp s’inaugurà el 22 de setembre de 1945. L’escut va sobreviure per poc: ja començada la demolició, el Ple municipal del 18 de desembre de 2014 va acordar preservar-lo. Així es feia ressò de veus significades com ARCA, que demanava la conservació des de 2010, junt amb les finestretes de les taquilles.

Així l’escut, d’accentuat valor històric i patrimonial, es va salvar; però continua en risc, ja que manquen tasques de restauració i manteniment. A més, l’Ajuntament tampoc no l’ha incorporat al Catàleg d’immobles protegits i segueix sense tenir cap protecció oficial.

A més, cal adaptar el conjunt a l’actual Llei de memòria històrica. A sengles costats de l’escut es pot llegir «Campo Luis Sitjar», en referència al president que impulsà el vell Estadi, però que també es va significar per crims de guerra durant la Guerra Civil. Tal vegada seria bo recuperar el nom original del camp fins al 1955: «es Fortí», fent esment del barri on fou construït.

Avui el futur està en mans dels propietaris dels terrenys, a l’espera d’esdevenir municipals per incorporar-se al Parc de sa Riera. El passat 9 d’abril hi hagué un incendi devora que, per sort, no afectà l’escut. Però fou un avís per cridar l’atenció sobre la necessitat de preservar-lo i catalogar-lo com a valuós exemple d’heràldica ceràmica urbana, a part de qüestions purament esportives