Ir al contenido principal

314. “El Canòdrom Balear. Una història del llebrer a Palma”

Arròs amb Salseta (núm. 300), juny de 2022

Manuel García Gargallo (Barcelona, 1973), historiador i escriptor resident a Binissalem, acaba de treure el seu sisè llibre “El Canòdrom Balear. Una història del llebrer a Palma”. Un treball que, com els altres cinc, està dedicat a història de l’esport de Mallorca, especialment sobre futbol i ciclisme.

Les curses de llebrers arriben a Espanya a finals dels anys 20 del segle passat. A Palma fou construït el 1932 una de les primeres pistes: el Canòdrom Balear, que alhora fou una de les principals d’aquest esport. Aquest esport visqué anys d’esplendor, però des dels anys 90 va decaure fins desaparèixer i la pista va tancar el 1999. Mentrestant, al seu voltant va existir tot un món característic: aficionats, criadors, llebrers estrella, apostes, competicions...

Aquest llibre nasqué com complement d’un altre, escrit el 2018, sobre el Velòdrom de Tirador, històrica pista ciclista de renom mundial tancada el 1973. Sengles pistes es troben una devora l’altra i allà l’Ajuntament palmesà preveu construir un nou parc: el Bosc Urbà, mantenint els vestigis històrics de sengles instal·lacions.

Els llibres de García Gargallo han servit per documentar i impulsar la preservació d’aquestes pistes, abans oblidades i destinades a desaparèixer, i que ara serveixen de base per la futura zona verda, a més de recuperar la seva memòria com part integrant del patrimoni històric local.