Ir al contenido principal

312. Els 100 anys del Rosó, icona de la música en català

Última Hora, 21 de juny de 2022

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

Enguany es compliran cent anys de lestrena dun dels temes més populars del repertori en català de tots els temps: el Rosó. La peça formava part de lobra escènica Pel teu amor, amb música de Josep Ribas Gabriel (1882-1934) i text de Miquel Poal i Aregall (1892-1935), estrenada al Teatre Tívoli de Barcelona el 21 de desembre de 1922.

Lintèrpret que va popularitzar lobra fou el tenor Emili Vendrell (1893-1962), qui formava part de lelenc de lestrena. Lobra escènica fou un fracàs; però Vendrell va incorporar aquest fragment al seu repertori, amb gran èxit. Amb el temps la peça ha esdevingut un fenomen social en transcendir el seu temps i perdurar dins la memòria col·lectiva, per sobre de classes socials, modes musicals i generacions, fins esdevenir un dels temes més emblemàtics de la cultura musical en català.

Durant molt de temps el tema va quedar limitat al repertori lleuger, amb un aire sentimental i casi folklòric. A més, durant el franquisme va quedar reclòs a lesfera tradicional i familiar. Però des dels anys 80 la peça va assolir un nou protagonisme gràcies al tenor Josep Carreras, que la va cantar arreu del món i tractant-la al mateix nivell de qualsevol ària del repertori clàssic.

Alhora sorgiren altres versions més lleugeres i alhora renovadores, que han fet del Rosó molt més que un tema sentimental, mostrant-la com una peça de qualitat i gran inspiració. Gràcies a això, la peça gaudeix avui dun prestigi equiparable a qualsevol ària operística i està present en el repertori de cantants lírics de nivell internacional, alhora que manté gran popularitat.

No podem dir el mateix de lautor, Josep Ribas Gabriel. Malgrat la popularitat de la seva composició, res sabem de la seva vida i cap monument o carrer el recorda a Barcelona, la seva ciutat. Esperam que la commemoració denguany serveixi per recuperar la seva figura com a creador duna obra sentida i eterna.