Ir al contenido principal

307. El desconegut Campionat d’Espanya de natació a Mallorca (1936)

Última Hora, 3 de maig de 2022

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

Els campionats d’Espanya de natació s’han celebrat a Mallorca en quatre ocasions. Els dos primers (1941 i 1949) a la piscina de s’Aigo Dolça i els dos següents (1976 i 2003) a les instal·lacions de Son Hugo, sempre organitzats pel Club Natació Palma. No obstant això, hi hagué previst un quint campionat que s’havia de celebrar del 25 al 27 de juliol de 1936, i que fou cancel·lat a causa del cop d’estat contra la República (a la imatge adjunta podeu veure el cartell anunciador de l’esdeveniment).

Des de la primera edició el 1907 els campionats casi sempre s’havien organitzat a Barcelona, i amb menor freqüència, al País Basc. L’edició de 1936 fou adjudicada a Palma i va ser fruit del prestigi emergent de Balears com a potència territorial, gràcies a diversos valors que plantaven cara a federacions territorials amb molt més potencial i tradició com Castella (especialment, Madrid) i sobretot Catalunya: Eduardo Prada, Alberto Moreiras i, especialment, Carme Guàrdia.

El Campionat d’Espanya havia de tenir lloc a la piscina de l’Hotel Ciutat Jardí, inaugurat el 1921. Construït com a balneari i situat davant la platja, va bastir la seva piscina el juliol de 1934. Llavors fou la única d’accés públic i apta per disputar proves oficials: tenia 33,3 metres, longitud llavors considerada adequada. Cal recordar que la piscina de s’Aigo Dolça no fou construïda fins 1941 i tenia una llargària similar.

A Ciutat Jardí sí tingueren lloc els campionats de Balears de natació i salts els dies 11 i 18 de juliol, classificatoris per a les proves estatals una setmana després. També es preveia una exhibició de salts amb Josep Pitarch, campió d’Espanya de salts en modalitats de trampolí i palanca entre 1933 i 1935. Llavors els principals clubs a Mallorca eren el Club Natació Balear i el Club Regates (precedent de l’actual Reial Club Nàutic), que coorganitzaren sengles jornades dels campionats locals.