Ir al contenido principal

299. Les pistes dures de Palma, el vessant anònim de l’esport

Última Hora, 22 de març de 2022

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

Els principals esports de Mallorca han estat tradicionalment el ciclisme i el futbol, més altres com la boxa que també gaudiren de força pes. Altres quedaren en un segon pla, però arrelaren gràcies a escenaris ben diferents als dels esports massius. Parlam de les pistes dures, ubicades a places i espais públics de Palma, que a mitjans del segle passat foren claus per fomentar el lleure esportiu. Llavors la mancança d’infraestructures esportives era total, així que aquests espais contribuïren al naixement d’esports com bàsquet, handbol, patinatge o voleibol.

A Palma tenim dos casos destacats. D’una banda, la pista de la plaça Berenguer de Palou (coneguda com dels Patins), inaugurada el 20 de juny de 1954 amb un partit de hoquei entre les seleccions d’Uruguai i Balears (4–3). De l’altra, la pista de la plaça de Sant Francesc Xavier a La Soledat, inaugurada el 17 de novembre de 1957 amb un altre partit de hoquei entre els equips Honderos i Bellver (2–0).

El primer cas fou clau per al foment del hoquei. Allà va néixer l’España HC (1971), principal club d’aquesta disciplina a Mallorca, de prestigi nacional i europeu. Mentre, el segon cas fou bressol del patinatge artístic a través de dues entitats: el Club Patí la Soledat i el Club Patí les Estrelles (1958), amb patinadores de ressò internacional durant els anys 60 i 70.

Hi hagueren altres pistes: a la plaça de Miquel Dolç (abans Teniente Coronel Franco), construïda el 1960; a la plaça d’Alexander Fleming, també a la Porta de Santa Catalina i altres posteriors. No tingueren la transcendència de les dues primeres a nivell de competició; però també foren bàsiques com a bressol d’esport amateur i minoritari, i punt de trobada d’oci i lleure dels veïnats.

Des dels anys 80, amb la construcció de pavellons públics coberts i instal·lacions escolars adequades, caigueren en desús. Unes sobreviuen degradades, altres han desaparegut.