Ir al contenido principal

284. El vicecònsol Riego Rico Pena i les relacions Uruguai-Balears

Última Hora, 12 d’octubre de 2021

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

Els vincles entre l’Uruguai i les Illes Balears, fruit dels fluxos d’immigració, han estat sempre constants. Però assoliren especial visibilitat als anys 50 gràcies a la figura de Riego Rico Pena. Nascut a Montevideo el 1901, fou durant dos anys vicecònsol honorari del seu país a les Illes. Fou nomenat pel Ministeri de Relacions Exteriors de l’Uruguai l’11 de març de 1954, sent cònsol titular Andreu Jaume Rovira.

Des de llavors la presència uruguaiana es va fer notar. Així, el 20 de juny de 1954 es va inaugurar la plaça Bisbe Berenguer de Palou (actual plaça dels Patins) amb un partit de hoquei patins entre les seleccions de Balears i l’Uruguai, guanyat pels sud-americans (4–3).

El 20 de gener de 1955 es va col·locar una placa al passeig de la Murada de Mar, amb els escuts de l’Uruguai i Palma, batiant-lo com a Paseo del Uruguay. Descobrí la placa el batle, Joan Massanet Moragues. Mentrestant, havia nascut a Mallorca l’entitat Amigos del Uruguay, fruit d’aquesta particular intensitat.

D’altra banda, Rico Pena gestionà la col·locació d’una placa commemorativa a Montevideo, al barri de Pocitos, a l’actual plaça de Palma de Mallorca. Posteriorment l’espai fou renovat amb un monòlit d’homenatge als emigrants balears. El 1956, a les acaballes del seu mandat, dugué un trofeu que es disputà en un torneig futbolístic conegut popularment com a Copa Uruguay i que assolí gran popularitat entre 1956 i 1968.

Altres projectes es quedaren pel camí. Per exemple, dur a Mallorca una còpia de l’escultura El Inmigrante (1921), de Juan D’Aniello, o El Gaucho (1927), de José Luis Zorrilla de San Martín, significatius artistes uruguaians.

El 3 de maig de 1956 Rico Pena va cessar i va tornar a l’Uruguai, després d’un bienni particularment intens i profitós. Una figura tan desconeguda com interessant, pendent d’estudi aquí i al seu país.