Ir al contenido principal

277. El CF Rubinis, equip pioner del futbol femení a Mallorca

Arròs amb Salseta (núm. 290), agost de 2021

Va ser fundat el 1982 i participà en la Lliga Regional

La competició de futbol femení a Mallorca va començar la temporada 1981-82, ara fa 40 anys. I curiosament, a la segona temporada hi trobam un equip de Binissalem: el Club de Futbol Rubinis, nascut devers l’octubre de 1982. Fou una experiència aïllada, ja que els seus resultats no foren positius i potser per això només va durar uns mesos.

Segons l’anuari de la Federació Espanyola de Futbol (1983), el CF Rubinis tenia la seu al Bar Nou, al carrer General Goded, 57, actualment carrer des Fang, i la seva presidenta era na Consuelo del Rey Castillo. Llavors era un dels dos equips exclusivament femenins de Mallorca, juntament amb el Santa Maria Atlètic, perquè la resta eren seccions de clubs masculins preexistents.

L’equip va disputar la Lliga regional, jugada des del 7 de novembre de 1982 i fins a principis de 1983. Els rivals eren l’Atlètic Vivero, CIDE i Son Sardina (tots tres de Palma) i el Santa Maria Atlètic (Santa Maria del Camí). Es jugà a doble volta, amb un total de vuit jornades. Però en tractar-se de l’equip novell del torneig els resultats del Rubinis no foren positius. Així, dels cinc partits de les binissalemeres, a la primera volta tot foren derrotes: 7 de novembre, contra el Son Sardina (2–1); 14 de novembre, contra el Santa Maria Atlètic (0–5); 21 de novembre, contra el CIDE (14–0); i 28 de novembre, contra l’Atlètic Vivero (0–7). De la segona volta només coneixem el resultat contra el Santa Maria Atlètic, una altra derrota (5–0).

És possible que l’equip no acabàs el torneig i es retiràs, atesos els mals resultats: casi tot derrotes per golejada, amb 33 gols en contra i un a favor. A la temporada següent ja no va competir i va desaparèixer. 

Des de llavors no hi ha tornat a haver cap altre equip femení federat a Binissalem; per això, és bo recordar la memòria d’aquell conjunt de valentes pioneres que fundaren un dels primers equips femenins de Mallorca, aviat farà 40 anys, en un moment ple de dificultats i prejudicis envers l’esport femení.