Ir al contenido principal

274. Mig segle del primer campionat de futbol femení de Mallorca

Última Hora, 15 de juny de 2021

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

Enguany es compleixen 50 anys del primer campionat oficial de futbol femení jugat a Mallorca. Una fita oblidada que cal recuperar pel seu significat com a referent històric.

Els primers equips foren el CE Soledat i el CF Verge de Lluc, a finals de 1970. El primer durà poc; però el segon es convertí en l’equip referent de Mallorca i un dels millors d’Espanya. Arran això, des de principis de 1971 es jugaren partits a Palma en camps de primer nivell, com el Lluís Sitjar i l’Estadi Balear, més concebuts com a partits benèfics i d’exhibició, atesa la novetat, que amb voluntat de crear una competició ferma. El moviment s’estengué per tota l’illa i nasqueren equips, de més o manco entitat, fins haver-n’hi prou per competir.

Així la Federació Balear va organitzar la primera lliga femenina de futbol. Es jugà del 16 al 30 de maig de 1971, amb tres equips de Palma (CF Verge de Lluc, CE Xile i Atlètic Coll) i tres de la Part Forana (CE Constància, CE Montaura i UE Colònia). La final tingué lloc el 27 de juny al Lluís Sitjar entre Verge de Lluc i Constància, amb triomf de les primeres (3–2). Fou el primer torneig femení de Mallorca i les palmesanes les primeres campiones de la història.

Després de l’estiu el moviment es va anar desfent. Els equips anirien desapareixent i la lliga no va continuar la temporada següent. Només el CF Verge de Lluc va resistir en solitari com a baluard del futbol femení, però mancat de competidors i seguidors, fins dissoldre’s el 1973.

Durant els anys vuitanta la competició femenina va reaparèixer uns anys i el 1996 va refer-se definitivament, fins avui. Però aquelles jugadores de 1971, pioneres agosarades en un món totalment masculí i hostil, obriren un camí que després seria imparable. Fou un moviment mancat de prou suport social i poc organitzat, però un primer pas per a la incorporació de la dona a l’esport de competició, un fet avui plenament acceptat.