Ir al contenido principal

263. La via romana Palma-Pollentia

Última Hora, 23 de març de 2021

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

Un dels grans llegats del món romà han estat les infraestructures de comunicació; arreu de l’antic Imperi encara trobam restes de les calçades que travessaven el seu territori. Malgrat en bona part foren recobertes per obres posteriors, atesa la seva idoneïtat, encara es conserven força fragments gràcies a prospeccions arqueològiques i l’ajut de fonts antigues. Així ha pogut reconstruir-se el viari amb força precisió.

Però a Mallorca la tasca segueix pendent. Tenim el traçat aproximat del vial principal que hauria unit les dues grans ciutats: Palma i Pollentia, orogràficament força evident, i del que sortirien calçades secundàries cap a altres nuclis urbans com Tuccis o Guium. Treballs recents confirmen els extrems del vial, a la sortida de Palma (B. Vallori) i de Pollentia (J. Aramburu-Zabala); però encara no s’ha trobat cap tram ni cap resta, com algun mil·liari —que sí han aparegut a Menorca.

Sí tenim una pista bàsica per localitzar l’entramat viari romà: la centuriació, és a dir, la parcel·lació del terreny per estendre ordenadament l’explotació agrícola, facilitant l’assentament poblacional i l’administració, pràctica comú arreu de l’Imperi. Els treballs duts a terme per diversos investigadors (J. Cardell i M. Orfila, entre d’altres) confirmen aquest fet.

Aquesta divisió, de format reticular, hauria servit per traçar la primitiva xarxa viària de Mallorca, visible en casos com la carretera Algaida-Consell. En canvi, dels camins coneguts com a romans —Camí de sa Bomba a Marratxinet, Camí dels Romans a Alaró— no se n’ha provat l’autenticitat, atès que el seu empedregat no fou exclusiu d’època romana.

En fi, la calçada Palma-Pollentia fou eix bàsic d’una civilització de la qual som hereus; segueix oculta, esperant ser retrobada algun dia. Fer visible la seva petjada ens recordaria que el llegat romà va més enllà de jaciments o troballes i que segueix ben vigent.