Ir al contenido principal

258. El Quarter d’Enginyers, exemple de racionalisme arquitectònic

Última Hora, 9 de febrer de 2021

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

L’any passat es compliren 75 anys de la inauguració d’un dels edificis més populars de les Avingudes de Palma. Es tracta del Quarter d’Enginyers (avui General Palacios), situat a l’av. Gabriel Alomar i Villalonga, 16. Fou inaugurat el 1945 i és un interessant exemple de racionalisme arquitectònic a Mallorca.
 
Fou projectat pel Baltasar Montaner Fernández (Madrid, 1896-Barcelona, 1957), general i enginyer militar, figura poc coneguda per haver servit a diferents destinacions, tenir un llegat molt disseminat i només dedicat al món militar, de relleu i naturalesa diferent al civil o religiós.
 
L’edifici es va començar el 1937, poc després del cop d’estat i en plena Guerra Civil. És un dels primers exemples de les directrius estilístiques marcades del règim franquista, basades en modernitzar les instal·lacions militars arreu de l’Estat, antiquades i malmeses per la guerra, i dotar-les de funcionalitat.
 
El Quarter s’estén al llarg de les Avingudes i la seva alçària és discreta —planta i tres pisos—, però de gran horitzontalitat i perfecta simetria, prenent com a referent la porta principal. El conjunt el presideix un hàbil joc de blocs, volums i alçàries, donant gran dinamisme al conjunt amb la successió de finestrals, voladissos i cornises que eviten la monotonia visual per manca d’ornaments. Els edificis dels carrers laterals i posteriors, ben al contrari, manquen d’interès.
 
Tot el conjunt és monumental, visualment excepcional i explota a fons les possibilitats estètiques del racionalisme. Sumat a l’estratègica ubicació fan del Quarter un edifici conegut, però poc valorat arquitectònicament: potser no pertànyer a un arquitecte de renom i mantenir els usos militars —sobretot d’oficina— limiten el seu reconeixement. Manca revalorar un edifici tan popular com desconegut i de sobrades qualitats per esdevenir-ne referent.