Ir al contenido principal

245. Centenari del Balears

Diario de Mallorca, 12 de novembre de 2020

Suplement cultural Bellver, núm. 1030

Text: Jordi Vidal

Cent anys de futbol, cent anys d’història balearica

L’editorial Documenta Balear recupera els primers anys d’un dels clubs de futbol més populars de Mallorca, el Club Esportiu Atlètic Balears. L’autor és Manel García Gargallo, doctor en Història Contemporània (UB) i autor d’articles i llibres sobre història de l’esport local, com els que ha dedicat al velòdrom de Tirador, al CD Consell (amb Miquel Vidal) o als primers campionats regionals.

La història de l’esport també l’escriuen els guanyadors i qui l’oblida perd la identitat. El club blanc-i-blau va veure néixer els primers treballs històrics fa una dècada; però encara li mancava un relat històric des dels inicis, que aquest llibre pretén completar. Cal recordar que Antoni Salas ja havia publicat el 2009 Una història de supervivència, que començava el seu relat precisament el 1942 i que prologà Sebastià Serra.

El llibre de Garcia Gargallo ressegueix un esquema cronològic, des dels orígens més remots de 1920 fins al club actual sorgit el 1942. Cada capítol té finalitat estadística amb el propòsit de reconstruir un recorregut sòlid i argumentat i exposa dades com ara competicions, fets destacats, protagonistes o partits jugats. Així es pretén reconstruir cronològicament una època oblidada i poc valorada històricament.

D’altra banda el llibre planteja la tesi que l’actual club, sorgit el 1942 arran la fusió de Baleares FC i Athletic FC és realment una continuació del primer, atès que l’essència es va mantenir inamovible (colors, camp, seu, president, rivalitat amb el Mallorca, etc.).

L’Athletic FC, club més petit, seria un de tants equips absorbits pel Baleares FC però jurídicament fusionat, modificant-ne el nom, però no l’essència fundacional de 1920. Una tesi agosarada però avalada per les dades presentades.

També es mostra com el club balearico fou transcendental socialment en organitzar i aglutinar el futbol de les capes socials més modestes, fins llavors excloses de la pràctica esportiva, forjant així la seva característica identitat enfrontat a l’actual RCD Mallorca, rivalitat encara viva cent anys després. A més, el llibre conté 120 imatges entre fotografies i altres documents, un apèndix documental que complementa les dades exposades a cada capítol i una extensa bibliografia.

En suma, un llibre que revelarà als aficionats de l’Atlètic Balears amb dades i arguments que són seguidors d’una entitat d’arrels centenàries. Però també presenta el futbol local des d’una perspectiva alternativa a la del seu principal protagonista, el RCD Mallorca, útil per futurs treballs sobre esport i societat, quan el futbol emergia i es consolidava a la societat fins a assolir el paper que avui manté.