Ir al contenido principal

244. Els 100 anys de l’Atlètic Balears

Última Hora, 10 de novembre de 2020

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

Aquest mes es compleixen cent anys del naixement d'una de les societats esportives més populars de Mallorca: l'Atlètic Balears. L’entitat nasqué el 1920 de la unió de dos equips de Palma: el Mecànic, de treballadors de la companyia Isleña Marítima, i el Foneria Carbonell, amb membres de la factoria homònima. Així sorgí el Baleares Football Club, conegut com a Atlètic Balears des de 1942 sense que canviàs l'essència fundacional.
 
Aviat la identificació amb els blanc-i-blaus assolí un suport considerable i més enllà dels resultats esportius. Els partits contra l’Alfons XIII FC (actual Reial Mallorca), jugats des de 1921, són tret identificatiu bàsic i indissociable de la vida social mallorquina actual i comparables a altres derbis històrics, més enllà del terreny de joc i els enfrontaments directes. El Baleares FC fou símptoma d'un món canviant i representatiu de transformacions socials que s’obrien pas, nous hàbits que incorporaven l’exercici com a eina de salut col·lectiva i el gaudi d'un nou temps d'oci. Fins llavors el futbol, com la resta d’esports, era pràctica irregular d’uns pocs privilegiats amb temps i recursos.
 
Amb el club balearico naixia una iniciativa d’arrel humil, comunió organitzada d’esforços col·lectius, conciliats per gaudir del temps lliure i nous hàbits a través del futbol, principal esport de masses a Mallorca després del ciclisme.
 
Ara fa un segle el Baleares FC naixia en una societat en ple procés de canvi i modernització. Però també de la voluntat d’uns sectors socials que cercaven la seva identitat, àvids de referents i d’organització pròpia, buscant el seu espai en un nou món que s’obria pas.
 
El club balearico donà veu i perfil als sectors més humils de la societat i als seus valors a través de l’esport, en un espai on onze individus de tota classe i condició se sotmeten a unes mateixes regles: el terreny de joc.