Ir al contenido principal

226. ARCA i la defensa del patrimoni local

Última Hora, 10 de març de 2020

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

El passat dimarts 25 de febrer l’Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) va entregar els tradicionals premis de protecció i destrucció del patrimoni. L’acte, celebrat cada any com a sopar des de 2007, va tenir lloc al Restaurant Portitxol de Palma, seu habitual de l’acte els darrers anys. Enguany varen recaure en els Amics del Museu Marítim, la rehabilitació de la Torre d’Illetes i del Baluard del Castell de Sant Carles, i en els Amics de l’Orgue d’Alaró. Les mencions negatives foren per a la degradació de les murades de Palma per herbes i pintades, l’eliminació de voretes de pedra en l’eixample de Palma i la degradació de la possessió de Son Macià (Marratxí).

Els guardons d’ARCA són un referent en la defensa del patrimoni a Mallorca en tots els seus vessants i l’entrega és un esdeveniment tradicional en l’acció de l’entitat. Gaudeixen d’un prestigi i una projecció mediàtica ben acusats, avalades pel recorregut de l’entitat fundada el 1987, i l’obtenció és un privilegi tot i mancar de retribució econòmica. A més, els guardons negatius (simbòlics, ja que ningú els recull) contribueixen a posar el focus sobre aquelles actituds que malmeten el patrimoni i que per desgràcia encara són habituals.

Des de fa anys els premis d’ARCA s’han convertit en un referent d’exemples a seguir i actituds a descartar, i una bona radiografia de la trajectòria de la defensa del patrimoni local al llarg dels anys. L’associació que presideix Pere Ollers des de 1998 ha mantingut una actitud vigilant amb pocs recursos però amb regularitat i convicció, fos escoltada o no i mitjançant l’aportació desinteressada de socis i simpatitzants, amb una acció discreta però regular i contundent quan escau. Per això, després de més de 30 anys el seu paper, per sobre d’ideologies o personalismes, sempre és escoltat i valorat per tothom.