Ir al contenido principal

223. ABABS, 30 anys de música de cinema

Última Hora, 4 de febrer de 2020

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

L’any 1989 va néixer a Palma ABABS (Associació Balear d’Amics de les Bandes Sonores), entitat dedicada a la divulgació, investigació i difusió de la cultura musical, enfocada a la composició musical vinculada al setè art. Durant els seus trenta anys de vida ha organitzat tot tipus d’actes relacionats que han mostrat al gran públic la vàlua d’aquesta disciplina en tot tipus de formats divulgatius: xerrades, exposicions, conferències, lliçons magistrals, taules rodones, etc. Destaquen sobretot les seves col·laboracions amb la Banda Municipal de Palma o amb la Federació Balear de Bandes, que gràcies a la seva tasca difusora han incorporat amb regularitat repertoris vinculats al món cinematogràfic.

La principal fita assolida per ABABS ha estat aconseguir que la música cinematogràfica gaudeixi a les Illes d’un estatus i un prestigi similar al d'altres gèneres musicals. Han estat pioners i avançats en valorar aquest gènere en liderar el paper que altres assumiren amb altres estils musicals abans menyspreats i avui plenament integrats en l’àmbit clàssic. De fet, ABABS és precursora d’un fenomen emergent arreu del món: l’eclosió de la música de cinema com a gènere de qualitat. Els concerts d’orquestres simfòniques arreu del món, així com el sorgiment d’orquestres específiques com la Film Symphony Orchestra o la Universal Orchestra, les úniques existents avui a Espanya, avalen aquest sorgiment en igualtat de condicions amb altres repertoris tradicionals.

Durant 2019 ABABS va commemorar tres dècades d’existència amb la celebració d’un acte mensual en què hi participaren, entre altres, els compositors Richard Bellis, Mark Kilian i Zeltia Montes. Presidida per Joan Arbona, amb pocs recursos però amb molta dedicació, l’entitat manté l’activitat divulgativa gràcies a l’aportació desinteressada de membres i seguidors, demostració de la bona resposta del públic des de la seva fundació.