Ir al contenido principal

220. Teruel Existe i Mallorca, les dues cares d’un mateix problema

Última Hora, 3 de desembre de 2019

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

L’agrupació d’electors Teruel Existe ha passat en dos mesos de ser un fet local a esdevenir tot un fenomen a les passades eleccions legislatives en aconseguir representació a Corts Generals. Un fenomen fora del marc geopolític habitual perquè és la primera agrupació d’electors que assoleix representació i que endemés tindrà un pes rellevant per legislar i formar majories. El seu èxit no ens ha de sorprendre perquè posa de manifest problemes estructurals fins ara poc visibles i desatesos durant anys. Una realitat comuna a altres territoris que compten amb entitats similars a la denominada Espanya buidada, sorgides davant els desequilibris territorials de l’Estat i la manca de respostes eficaces.

Un projecte polític així no fructifica si al darrere manca una base com la construïda per Teruel Existe, que existeix des de l’any 1999 com a plataforma ciutadana a un territori deprimit per la despoblació i la manca d’oportunitats, inversions i infraestructures, a més de l’escàs pes en la presa de decisions. El denominat «miracle econòmic» espanyol des dels anys 60 no ha abordat els desequilibris territorials derivats o fins i tot agreujats. Ara la despoblació i el decaïment han cohesionat i conscienciat la població de Terol i aquí tenim el resultat. Aquest és el cas més extrem de l’Espanya buidada, i potser no sigui l’únic.

Mallorca representa l’extrem oposat del desequilibri territorial estatal que mai ha sabut articular una veu parescuda a la que Teruel Existe ha assolit; l’altra cara de la mateixa moneda, una hipotètica Espanya saturada. Tal vegada el sorgiment d’opcions locals no sigui la resposta més adequada a les grans formacions polítiques vigents, però ha donat a conèixer una greu problemàtica amagada i poc coneguda que no ha rebut una resposta eficaç. La via turolenca no s’entreveu a Mallorca, ni ha començat.