Ir al contenido principal

209. L'antic Club Velocipedista d'Inca (1898)

Última Hora, 30 d'abril de 2019

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

A Inca hi ha una relíquia esportiva de primera magnitud, casi oblidada però amb un paper crucial en la història del ciclisme local. Es tracta de l’antic Club Velocipedista Inca (així es llegeix encara a la façana), edifici situat al c/ d’Artà núm. 7-9 (actual plaça de Mallorca) i catalogat per l’Ajuntament pel seu valor patrimonial. Fou construït el 1898, té dues plantes i és d’estil premodernista amb trets neoàrabs. La seva peculiar façana destaca per tres finestres amb arcs de ferradura al primer pis i el nom del club inscrit a la part superior.

Fou bastit pel Club Velocipedista Inca, entitat fundada el 1897 per fomentar el ciclisme. El seu ascens fou fulgurant: el 29 de maig de 1898 inaugurava el seu velòdrom d’es Cós i el 20 d’octubre l’edifici esmentat com a seu social. En aquest local es produí un fet crucial: el 25 de juny de 1899 es va celebrar la sessió de treball preparatòria per constituir un ens federatiu, i un mes després, el 25 de juliol, allà tingué lloc la sessió constitutiva de la Unió Velocipèdica Balear: és a dir, l’actual Federació de Ciclisme de les Illes Balears.

Però l’èxit de l’entitat ciclista fou efímer. Aviat patí una crisi que el dugué el 1901 a vendre el velòdrom (que fou esbucat) i el local. Més endavant canvià el seu nom per Club Central, en perdre la seva naturalesa esportiva original i esdevenir un club social més. Des de llavors l’edifici ha estat en mans privades i ha sobreviscut, tot i haver sofert modificacions importants que mutilaren la banda esquerra de la façana i sobretot l’interior.

Seria bo que l’ens ciclista balear es plantegés alguna manera d’assolir la titularitat de l’edifici i retornar-li l’ús ciclista original. Es tracta d’un vestigi excepcional a nivell arquitectònic, esportiu i patrimonial, que mereix recuperar-se, ara que encara és possible, com a testimoni de les primeres passes a l’illa de l’esport de la bicicleta.