Ir al contenido principal

207. Fortunio Bonanova, en els 50 anys de la seva mort

Última Hora, 9 d’abril de 2019

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

El 2 d’abril es compleixen 50 anys de la desaparició d’un dels mallorquins més universals i alhora més desconeguts del segle XX: Josep Lluís Moll Esteve, més conegut com a Fortunio Bonanova (Palma, 1895-Los Angeles, 1969). Personatge enormement polifacètic, fou baríton, actor de cinema, teatre i televisió, dramaturg i escriptor, entre d’altres. El seu pseudònim el va escollir pel desig de cercar fortuna i la seva estima pel barri de la Bonanova, de Palma.

La seva carrera artística va començar el 1921, com a baríton al Teatre Principal de Palma, i com a actor en el film Don Juan Tenorio, estrenat l'any següent als Estats Units, que el va donar a conèixer a Amèrica i el va decidir a emigrar. Als Estats Units canta òpera i sarsuela, gravà discos i gradualment obtingué petits papers en el cinema fins consolidar-se a Hollywood com a actor secundari.

Va tornar a Espanya el 1934 com a figura del cinema i treballà a varis films com a primer actor, fins l’esclat de la Guerra Civil el 1936 que decideix tornar als Estats Units. Allà es va consolidar durant els anys 40 i 50 com a actor secundari a grans produccions del cinema; el seu paper més recordat és com a Signor Matiste a Citizen Kane, tot i la seva brevetat.

Els anys 60, en el tram final de la seva carrera, visità Espanya per participar en alguns films, però mai va tornar a Mallorca. Els darrers anys es va centrar en l’acadèmia de bel canto que regentava a Los Angeles, on va morir i fou enterrat. En total va treballar a uns 80 films, en la majoria com a secundari destacat.

La seva figura fou estudiada pels investigadors Catalina Aguiló Ribas i Josep A. Pérez de Mendiola, però continua essent un personatge desconegut a Mallorca. Un fet en bona part fomentat pel mateix protagonista i que li confereix un aura llegendària, que alhora l’allunya de Mallorca, on nasqué i mai va tornar.