Ir al contenido principal

203. Alfonsina Strada, una pionera del ciclisme a Mallorca (1926)

Última Hora, 19 de març de 2019

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

El ciclisme femení a Mallorca és avui un fet normal i quotidià, que progressivament supera la desigualtat arrossegada durant segles en aquest àmbit. Però hi ha un precedent remot, que no va anar més enllà de l’expectació que va generar. Es tracta de la visita de l’italiana Alfonsina Strada (1891-1959), pionera del ciclisme i transgressora més enllà de l’àmbit esportiu. Strada corria des dels 16 anys i feia coses llavors inaudites llavors per a una dona com dur roba esportiva, anar amb calçons o conduir una moto. Va sofrir incomprensions però també obtingué suports, entre el públic i els ciclistes, a qui veien com una rival més.

Strada va venir a Mallorca el 1926 per córrer als principals velòdroms de l’illa, amb dos ciclistes italians més. Primer al velòdrom de Cap Blanc (Llucmajor), amb molt de públic atret per la novetat. Disputà dues proves contra un corredor local i guanyà la segona. La següent estada fou a Manacor, a una pista feta al camp de futbol de Na Capellera. Strada corregué tres proves i s’imposà a la darrera. Finalment, va anar a Palma per córrer al velòdrom de Tirador. Allà corregué una prova per equips entre italians i mallorquins, guanyada pels segons, i disputà un matx contra un d’ells també guanyada pel corredor local. Per tant, no assolí cap triomf a Ciutat. 

El pas de Strada per Mallorca va anar més enllà de l’exotisme i la morbositat d’una dona contra homes: plantà cara i va guanyar varies proves. A més, ja tenia 35 anys i va enfrontar-se a corredors joves i també experimentats. Però tot i l’expectació, l’esport femení va continuar sota mínims; si exceptuam alguns esports d’elit llavors tolerats per a la dona, com l’equitació o el tennis. Strada és recordada avui com una lluitadora per la igualtat de gènere, pionera i avançada al seu temps, però el seu pas per Mallorca és encara desconegut.