Ir al contenido principal

174. La Festa del Pedal (1915-1920), el primer gran aplec esportiu de Mallorca

Última Hora, 6 de febrer de 2018

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

Els joves investigadors Dídac Martorell Paquier i Pere Garau Borràs han investigat un dels primers grans esdeveniments esportius que han tengut lloc a Mallorca: la Festa del Pedal, el primer acte massiu sorgit de la incipient pràctica esportiva amb un poder de convocatòria fins llavors inèdit. Consistia en una caravana ciclista festiva des de Palma fins a un punt de trobada, sense caràcter competitiu i que donava a conèixer la bicicleta com a mitjà de transport popular emergent. Tengué un gran poder de convocatòria amb una vocació transversal inaudita, sense distincions de classe social, sexe o procedència. La llavors potent societat ciclista palmesana Veloz Sport Balear fou l’organitzadora.

La primera edició (1915) es va celebrar a Son Company (Montuïri); però durant els anys següents (1916, 1917 i 1918) varen tenir lloc les edicions amb la ruta traçada de Palma a s’Arenal (Llucmajor) i on la concentració va trobar el seu emplaçament més paradigmàtic. S’Arenal, llavors un llogaret de costa poc poblat, va acollir anualment una concentració festiva de més d’un miler de participants. Allà la Festa del Pedal es va convertir en el primer gran esdeveniment esportiu de l’illa amb caràcter massiu.

El 1919 l’aplec va iniciar el seu declivi en canviar el punt de trobada a Son Catiu (Inca), ubicat al centre de l’illa, per afavorir l’arribada de ciclistes de la Part Forana, fins llavors molt minoritaris, però l’assistència de ciclistes de Palma va minvar i la participació de la Part Forana no fou l’esperada. El 1920 es va celebrar al bosc de Bellver per recuperar la participació de ciclistes palmesans, però atesa la proximitat a la capital esdevingué una excursió campestre massiva on la bicicleta va perdre tot protagonisme. El 1921 fou cancel·lada per manca d’inscrits. En dècades posteriors varen tenir lloc noves edicions, però sense el caràcter multitudinari ni excepcional que va assolir aquells primers anys.