150. L'arribada fallida a l'elit del RCD Mallorca el 1917

Última Hora, 16 de maig de 2017

Enguany es compliran cent anys de la frustrada primera participació a un campionat oficial de l'actual RCD Mallorca, llavors denominat Reial Societat Alfons XIII FC. El club barral va tenir a tocar la possibilitat de participar a la màxima categoria del Campionat de Catalunya la temporada 1917-18, la qual cosa li hagués donat l'oportunitat de competir davant els millors equips del campionat més potents de l'Estat: FC Barcelona, RCD Espanyol, FC Espanya i FC Internacional de Barcelona, CE Sabadell i Athletic FC de Sabadell. Recordem que la Lliga espanyola no nasqué fins 1929 i el protagonisme el tenien la Copa i els campionats regionals. 

L'Alfons XIII FC, després d'un any de vida, s'havia proclamat campió de Mallorca en un campionat molt modest, no oficial, jugat contra La Veda i els filials respectius. Gràcies a aquest fet va guanyar-se el dret a disputar el campionat de Segona categoria del Campionat de Catalunya amb els campions dels tres grups que la formaven al Principat. Contra tot pronòstic, el 7 d’octubre de 1917, a Sabadell, va imposar-se al CE Júpiter de Barcelona en semifinals (3-2); i el 14 d'octubre, en el camp del FC Barcelona, va guanyar la final contra l'Ateneu Palafrugellenc (3-1). Així es proclamà campió de la Segona categoria de Catalunya, el seu primer títol oficial. 

En qualitat de campió, l'Alfons XIII FC va guanyar-se el dret a disputar la promoció d’ascens a Primera Categoria enfront el FC Internacional de Barcelona. Només amb un any de vida, el club es trobava a un partit de situar-se entre els millors equips del moment; però va renunciar-hi, donades les dificultats econòmiques que suposaria la disputa d'una competició, amb sis desplaçaments a la península, cada quinze dies. Era una aposta massa arriscada per a una entitat nova i de futur encara incert, que hagués suposat el seu ingrés fulgurant a la primera línia del panorama futbolístic de l’Estat. El fet insular en tengué la culpa.