Ir al contenido principal

158. Els 120 anys del Veloz Sport Balear

Última Hora, 22 de novembre de 2016

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

El passat 1 de setembre varen complir-se 120 anys de la fundació del Veloz Sport Balear, una de les societats més importants en la història de l’esport de Palma, supervivent d’una època en què l’esport donava les seves primeres passes a les Illes. El 1903 va bastir una de les infraestructures esportives de major solidesa a Mallorca: el velòdrom de Tirador, concebut llavors com una ambiciosa obra d’enginyeria que fou coneguda com la catedral del ciclisme a Espanya durant anys i que, després de 40 anys en desús, encara es manté dempeus. El xalet annex, obra de Gaspar Bennàzar (1918), també s’ha conservat.

Durant els primers anys el Veloz tengué més seccions apart del ciclisme (futbol, tir, motociclisme, atletisme, tennis o patinatge), però als anys 20 esdevingué un club social com altres de Ciutat, com La Veda o el Círculo Mallorquín, mancat d’activitat esportiva. Va mantenir el seu paper punter gràcies al velòdrom en propietat, que llogaria a empreses o particulars fins el seu tancament el 1973. Tirador acollí uns 70 campionats de Balears i uns 80 d’Espanya, entre moltes altres proves ciclistes. Gràcies a això el Veloz rebé el 1958 la medalla d’or al Mèrit Esportiu, en reconeixement al seu destacat paper promotor.

Fins els anys 60 tengué el local social al Passeig del Born i, durant els anys 70, un bingo a la desapareguda sala de festes Trocadero de La Rambla. El 1976 va fusionar-se amb La Veda en plena crisi d’aquestes societats, per mantenir-se viva i que li ha permès sobreviure fins avui. El 2015 va veure’s obligada a abandonar les seves històriques instal·lacions de Tirador i va establir-se a un local de l’avinguda Joan Miró, aprofitant per obrir un establiment de ioga i pilates. En certa manera el Veloz ha tornat als seus orígens, però molt lluny dels seus anys esplendorosos de lideratge en el camp esportiu. I més encara del món ciclista, on el seu llegat sembla haver-se esvaït del tot.