143. El camp de L’Antoniana, 80 anys d’història ciutadana

ARA Balears, 23 d'agost de 2015
Última Hora, 20 d'octubre de 2015

En dates recents hem sabut que l’Ajuntament de Palma remodelaria a principis de l’any 2016 el vell camp de futbol palmesà de L’Antoniana per instal·lar-li gespa artificial, una bona notícia per a tot el teixit social i esportiu de la seva barriada que ha nascut i crescut al voltant de la seva presència. Amb tot, la modèstia i la petitesa de les seves instal·lacions (apart de la singularitat de ser l’únic camp de terra que queda a la ciutat des de fa anys), no amaguen una fet que distingeix L’Antoniana de la resta de camps de la ciutat: la seva condició de camp degà de Ciutat. Després de la recent desaparició del Lluís Sitjar (inaugurat el 1945) el seu deganat s’ha vist incrementat perquè només Son Malferit (1959) i l’Estadi Balear (1960) se li acosten, però, a gran distància. 

Les cròniques a la premsa se’n feien ressò: el primer de gener de l’any 1935, en temps de la Segona República, va tenir lloc la inauguració del camp de la societat Joventut Antoniana. Llavors ubicat a les afores de la ciutat, al kilòmetre dos de la llavors dita carretera d’Establiments, devora l’antic hipòdrom de la incipient barriada de Bons Aires. A tal efecte va disputar-se un partit entre l’equip amateur dels antonians, llavors un dels més potents de la segona categoria del campionat regional de Mallorca, i l’Athletic FC, equip de la primera categoria i antecessor de l’actual Atlètic Balears. El resultat va esser favorable als locals (4-2) que s’endugueren la copa en disputa, oferida pel pare Atanasi de Palafrugell, fundador de l’entitat antoniana. 

La Joventut Antoniana havia estat creada el 1913 pel pare Atanasi i aviat havia fundat la secció de futbol (1917). Durant molts anys tengué un paper destacat com a entitat de futbol base i, fruit de la prosperitat de la seva pedrera, entre 1926 i 1950 la secció va mantenir regularment un equip d’aficionats que va competir regularment a la segona categoria del campionat de Mallorca (després segona regional). A pesar del seu vigor, l’entitat jugava els seus partits oficials de prestat en camps d’altres clubs fins que els antonians decidiren construir-ne un de propi, que com queda dit fou inaugurat el 1935. En el seu propi camp la Joventut Antoniana va viure els seus millors anys: va arribar a jugar a la primera categoria del campionat insular (temporada 1938-39) i novament a mitjans dels anys 40, ja reconvertida la competició en primera regional. 

Després de la desaparició de l’equip antonià de la primera línia esportiva a principis dels anys 50 el camp de L'Antoniana va sobreviure acollint altres clubs com Loiola, Nidda, Unión, Bellavista, Arenas, Santa Eulàlia o Insular; però va esser a partir de l’any 1967 que L'Antoniana va rebre el seu inquilí més emblemàtic: la SCD Independent Camp Redó, que d’inici conviuria amb altres equips i a posteriori va convertir-se en el seu titular principal. I així, durant mig segle, la SCD Independent Camp Redó i L'Antoniana han mantengut un vincle que ha sobreviscut a la dura realitat dels darrers anys. El Camp Redó continuarà acollint el Camp Degà, 80 anys després.