Ir al contenido principal

138. Els inicis del futbol a Mallorca

Diari de Balears, 10 d’abril de 2012

Text: Pep Verger

L’historiador Manel Garcia té quasi enllestida l’elaboració d’un llibre sobre les primeres competicions disputades i treballa també en l’estudi dels orígens de l’Atlètic Balears

Manel Garcia és historiador i bon aficionat del futbol. Combina les seves passions i durant els darrers mesos investiga els orígens del futbol a Mallorca, alhora que treballa també en un llibre sobre els inicis de l’Atlètic Balears.

“El futbol arrela a Palma a mitjan anys 20, una mica més tard que a la resta de grans ciutats espanyoles”, explica Garcia, qui recorda que el primera campionat oficial es va disputar en la temporada 1923/24. L’Alfons XIII, que posteriorment es convertí en el Reial Mallorca, en fou el guanyador. Abans, es jugaren diferents tornejos, però no tenien caràcter oficial.

Garcia, que es troba en la recta final de l’elaboració del llibre Els campionats de Mallorca de futbol (1903-1943), creu que el futbol té dues vies d’entrada: “Podríem parlar de la via privilegiada i de la modesta”, afirma Manel Garcia. Els fills de mallorquins adinerats que anaven a estudiar a la Península introduïren el nou esport —futbol—, que era un element més de la vida social, un passatemps. Amés, hi ha l’anomenada via modesta. Els tripulants anglesos dels vaixells que arribaven al port de Palma ocupaven el temps d’oci jugant-hi. Fou així com es va difondre també entre els treballadors del port.

Aleshores, no hi havia tradició de futbol i, per tant, no existia ni un sol terreny de joc a Palma. El primer camp se situà a l’interior del velòdrom de Son Espanyolet. Poc després, s’habilità l’interior del velòdrom de Tirador, encara el 1903. El primer campionat no oficial de Mallorca es disputà l’any 1903 i el guanyador fou el Veloz Sport. La segona competició que s’ha pogut constatar és el Campionat de Balears de la campanya 1908/1909. El jugaren el Veloz Sport, campió de Mallorca, i el Club Maonès, que guanyà a Menorca i que acabà adjudicant-se el campionat balear.

El Reial Mallorca, en aquella època coma Alfons XIII, no tardà a convertir-se en l’equip hegemònic. Fou la primera associació purament futbolística. Hi havia una afició creixent, però molt intermitent. El gran rival de l’Alfons XIII era el Veloz Sport Balear i el primer gran duel va tenir lloc a l’abril de 1916, però el partit no va acabar per incidents entre els jugadors.

Inicialment, els conjunts de futbol estaven quasi sempre vinculats a societat de socors i assistencials, com Veloz Sport.

Organitzat per la Federació Catalana el curs 1923/24, es va disputar el primer Campionat de Balears oficial. L’Alfons XIII en fou guanyador, després de superar el Regional, Baleares i Unión Protectora Mercantil. Un any després, l’Alfons XIII repetí triomf i just per darrere hi quedaren Baleares, Regional, Manacor i Constància.

La rivalitat entre l’Alfons XIII i el Baleares comença a principi dels anys 20. Aleshores, l’Alfons era el gran enemic que calia superar, ja que disposava de recursos econòmics, mentre que el Baleares era un equip vinculat a les classes més desfavorides. Les disputes entre ambdós equips es convertiren en una constant.

A partir dels anys 20, el futbol es va consolidant i sorgeixen més d’un centenar de club. De fet, als anys 30, només al barri palmesà de Santa Catalina, hi ha 5 equips diferents.

El Constància, vinculat en els seus inicis a la Societat de Socors La Constància, va dominar a principi dels anys 30 i s’adjudicà els campionats des de 1932 fins a 1934.

Curiosament, el 18 de juliol de 1936, es disputà el darrer partit de la Copa President de la República que guanyà el Baleares. Era la tercera i darrera edició d’aquesta competició que un any abans també havia conquerit el Baleares, mentre que la primera edició fou per al Mallorca.

Un altre fet destacable és la participació de jugadors del Baleares, el Constància i l’Atlètic a l’Olimpíada Popular de Barcelona a l’any 1936. En canvi, els futbolistes del Mallorca no hi varen voler anar.