Ir al contenido principal

121. TV3 i IB3, un pacte desigual

Diari de Balears, 1 de juliol de 2009

Recentment va passar per les nostres illes la directora general de TV3, Mònica Terribas. En aquesta ocasió, a banda d’atendre els mitjans per les qüestions de rigor relacionades amb la cadena catalana, Terribas va haver d’afrontar un cúmul de preguntes relacionades amb l’anomenat "acord de reciprocitat" entre TV3 i IB3, mitjançant el qual determinats programes de la cadena catalana deixaran de veure’s a les illes -o seran retransmesos per l’ens balear.

El pacte ha despertat molts recels. Es parla molt de la llibertat d’elecció de canal com un dret irrenunciable, tot i que que fins ara s’havia mantingut amb una situació "alegal" pendent de resoldre durant vint anys. Però el rerefons del problema és un altre. Si Terribas hagués presenciat després de les eleccions catalanes de 2006 als membres de l’actual tripartit de govern repartir-se el control dels mitjans de comunicació públics com part del seu pacte de govern, s’hagués quedat astorada (i amb tota seguretat hauria dimitit). Llavors entendria què succeeix, perquè això exactament va passar aquí un any després quan els components de l’actual pacte de govern es varen repartir el control directe dels diferents mitjans de comunicació públics.

Dubto molt que la pròpia Terribas arribi a a entendre la naturalesa soterrada de la polèmica suscitada, que va més enllà dels acords escrits i signats. És possible que ni ho sàpiga, malgrat tractar-se d’un fet consumat, signat i conegut per tots (i encara diria més: li haurà comentat algú?). Llavors entendria que el pacte és tàcitament desigual, ja que a ulls dels illencs els protagonistes de l’acord són una gran televisió "de país" (TV3) i una petita televisió "de partit" (IB3). Aquest és el rovell del problema: tant se val que els programes de TV3 es puguin seguir a través d’IB3, perquè la televisió de prestigi és el canal del Principat.

Com la dona del Cèsar ha de semblar honrada a més de ser-ho, la cadena balear ja pot fer la millor gestió possible que ningú no deixarà de veure-la com una televisió partidista i polititzada. Fins que a les Illes Balears no tinguem una nova llei de mitjans de comunicació i una corporació de radiotelevisió similars a la catalana que confirmin una delimitació clara del poder polític, qualsevol iniciativa o projecte relacionat amb IB3 estarà condemnat al fracàs.