96.- Tots podem ser terroristes

Diari de Balears, 14 de gener de 2009

Suposem que qualsevol de nosaltres és tancat a una cel·la indefinidament, aïllat i en condicions infrahumanes. Suposem que l'única possibilitat d'escapolir-se'n és matar el carceller quan ens dugui l'escàs menjar del que disposem. Ho faríem? molts dirien que no en serien capaços; però a mesura que passessin les setmanes i els mesos, el nostre instint de supervivència actuaria per sobre de qualsevol ètica personal. Molts ho intentaríem, davant el perill real de morir.

Aquesta "cel·la" es troba avui a Gaza. Un petit enclavament que ha viscut durant any i mig un bloqueig per terra i mar de l'Estat d'Israel, i que els ha deixat gairebé sense aliments ni medicines. Un territori de terra petita i improductiva on viuen amuntegats centenars de milers de persones, en condicions d'habitabilitat infrahumanes. On amb el temps han niat la fam i la misèria, les enfermetats i la desesperança, i ni tan sols no tenen l'opció d'exiliar-se. Tot plegat, adherir-se a la lluita armada d'Hamàs es presenta com l'última possibilitat de supervivència quan no hi ha res a perdre. Hamàs s'ha aprofitat d'aquesta situació per continuar la seva lluita, i molts homes senzills i honrats de Gaza han passat a ser "terroristes" d'Hamàs, executors dels seus objectius violents.

Pot dir-se que avui és terrorista qui viu a Gaza. Si, és terrorista qui recorre a la violència com a darrera esperança cega de sobreviure. Qui vivint en barracons miserables veu la seva família en la misèria, amuntegats en una terra erma com a camp de concentració, on l'única autoritat organitzada és Hamàs... la qual els condueix a la lluita armada. Dubto que el fonamentalisme religiós, "l'eix del mal", Al Qaeda o Bin Laden facin aflorar com bolets aquesta mena de "terroristes" a Gaza.

Un "terrorisme" de supervivència a la desesperada, que en lloc de ser interpretat com a conseqüència de la tragèdia que es viu a Gaza, ha estat contestat amb una contundent resposta militar de repressió. Centenars de morts a Gaza, entre ells ancians, dones i nins... per defensar-se d'una població a qui havien aïllat i desabastit. Israel ha creat a Gaza un caldo de cultiu ideal per al creixement del terrorisme a través de la misèria, i que alhora justifica la seva actuació sagnant per defensar-se d'aquells a qui maltracta. Qui no seria un "terrorista" en aquestes circumstàncies, fos qui fos el seu carceller?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada