66.- El teatre romà de Palma

Diari de Balears, 19 de maig de 2008

El 1997, l'arquitecte Luis Moranta va descobrir l'emplaçament de l'antic teatre romà de Palma a l'interior d'una illa de cases del centre històric, al costat de la plaça de les Tortugues. En ella, la divisió de finques forma una estructura radial que convergeix en el centre de la illa, configurant entre totes el semicercle propi de la planta d'aquests edificis teatrals. Tot indica que els fonaments de l'antic teatre foren aprofitats per a edificacions posteriors, una vegada aquest va ser abandonat durant la decadència de l'Imperi Romà (un fet comú a tota la Romània). La comparació amb el teatre romà de Pol·lèntia fou definitiva: la seva planta hi encaixava totalment, tant el seu disseny arquitectònic, com les seves dimensions (potser foren bastits pel mateix arquitecte). Han passat més de deu anys des que es va fer públic aquest estudi. Què s'ha fet?

Seria molt convenient que l'Ajuntament iniciés els tràmits per iniciar el procés que permetés a Palma recuperar un patrimoni d'època romana de gran valor. De fet, és l'únic edifici de l'època que podria ser excavat: no afectaria a la trama urbana, ni sacrificaria edificis de gran valor. No seria tasca fàcil ni ràpida: no solament per les finques que caldria esbucar, sinó per la parsimònia que aquesta tasca requereix. És un procés molt llarg: deu, quinze anys, potser més. No és una exageració: així va anar en altres ciutats. I per descomptat, no és una obra per inaugurar abans d'unes eleccions.

A més, l'edifici podria recuperar el seu antic ús. I encara més: mai hauria de convertir-se en una relíquia closa i aïllada, tot estant al ben mig del centre de la ciutat. Avui en dia, l'arquitectura de restauració patrimonial veu lícit reconstruir -amb prudència, per suposat- un edifici si aquest ho requereix, perquè recuperi la seva funció original. Així es va fer a Mèrida, fa mig segle. I aquest any finalitzarà la restauració del teatre romà de Cartagena a càrrec de Rafael Moneo. Per què no a Palma?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada