57.- Un grup parlamentari balear a Madrid és possible

Diari de Balears, 2 d'abril de 2008
Diario de Mallorca, 9 d'abril de 2008
Última Hora, 10 d'abril de 2008

Fa uns mesos defensava la unió de forces d'esquerres i nacionalistes a totes les illes per a aconseguir grup propi al Senat. El resultat fou desigual per illes, però al capdavall força bo. Les candidatures formades a Menorca i les Pitiüses van ser un èxit. Artur Bagur a Menorca i Pere Torres "Casetes" per Eivissa i Formentera, van presentar-se com a candidats unitaris. L'èxit fou total: guanyaren a Menorca amb un 51,9% i a Eivissa - Formentera amb un 50,6% dels vots. En canvi, a Mallorca la manca de consens i la divisió del vot va fer que tot seguís igual, amb dos senadors pel PP i un pel PSIB.

En tot cas, l'avanç és palés. El 2004 foren escollits quatre senadors del PP i un del PSIB; ara dos pel PP, un pel PSIB, i dos per les candidatures unitàries de Menorca i Pitiüses. Tot i no haver-se culminat l'objectiu amb un bon resultat a Mallorca, la formació d'un grup balear al Senat és possible: Artur Bagur i Pere Torres anunciaren que ingressarien al Grup Mixt, ja que tots dos representen una coalició de partits i no un de sol. I en Pere Sampol hi continuarà, després de la seva fallida candidatura al Congrés. És a dir: tres parlamentaris balears al Grup Mixt. No seria interessant que es posessin d'acord, i formessin el primer grup balear de la història moderna del parlamentarisme espanyol?

Malgrat caldre deu senadors per formar grup propi, grups molt més petits han assolit aquesta categoria (CiU o PNB, per exemple) pactant amb grups majors. I enguany, algunes de les federacions del PSOE (Galícia, Euskadi) podrien formar grups propis a part del socialista; el mateix que UPN, partit vinculat amb el PP a Navarra. Davant aquest panorama, amb més raó, les nostres illes no necessiten tenir el seu propi grup?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada