32.- Carrer gran de Palma

Diari de Balears, 28 de setembre de 2007
Última Hora, 23 d'octubre de 2007
Diario de Mallorca, 29 de octubre de 2007

La iniciativa de la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Ciutat, Nanda Ramon, de renovar la denominació dels carrers, places i avingudes amb reminiscències franquistes em sembla molt encertada. Si es fa amb seny, pot donar fruits de renovació de la memòria col·lectiva a través de nous personatges de la nostra història recent.

Tot i això, pens que cal atendre un altre aspecte: els vials de importància relativa a nivell de ciutat, però importants a nivell local. Els carrers i places principals de barri. Aquells petits municipis que foren absorbits per grans ciutats, tenen freqüentment el seu eix viari principal batejat amb el nom de "carrer Major", "carrer Gran", "rambla", etc. És una manera de preservar la identitat pròpia, tot i haver perdut la independència administrativa. Això també val per barris recents, planificats per l'Ajuntament (polígons residencials), o fruit de l'evolució espontània que forma noves cèl·lules barrials.

En el cas de Palma, crec que caldria aplicar la fórmula de "carrer Major" amb aquells carrers que han assolit un caràcter de centralitat. En el cas del barri de Pere Garau, per exemple, tenim tres carrers (Nuredduna, Francisco Manuel de los Herreros i Arquebisbe Aspàreg) que han esdevingut fa temps l'artèria principal de barri. Pot parlar-se de carrer Major de Pere Garau, per què no denominar-la així? El mateix podria dir-se de Son Gotleu, on el carrer Indalecio Prieto podria dir-se perfectament avinguda de Son Gotleu.

És cert que es perdrien noms de personatges de rellevància; però es guanyaria en identitat barrial, en una ciutat on els barris no han estat precisament ben atesos en els darrer temps. Qualsevol iniciativa els pot ajudar a prendre volada. Els barris també es mereixen el seu nom, el seu carrer Gran. No em sembla una mala idea.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada