26.- El Jueves, Polanco i Serra: 30 anys de la nostra història

Diari de Balears, 26 de juliol de 2007

Aquests darrers dies s'han donat tres fets molt diferents entre si, però amb un punt en comú: representen 30 anys de la nostra història col·lectiva.

En primer lloc, la censura de la revista satírica "El Jueves", motivada per la seva irreverent portada: un fet absurd en un país on la censura ja és història (?). I més encara, sabent que en la revista s'han fet paròdies de la Família Reial cada setmana, a quina més enginyosa i irreverent. Quina és la diferència? potser que surti en portada i no a l'interior de la revista? O que fou objecte d'un reportatge televisiu que li donà més difusió? Si és així, el "delicte" rau en sortir en portada en lloc de les pàgines interiors, o en la desacostumada difusió obtinguda gràcies a la televisió? això seria, apart de incoherent, absurd. En qualsevol cas, el jutge li ha donat la millor publicitat possible.

El Jueves és una revista satírica que es publica des de l'any 1977, la única que sobreviu de les nascudes durant la Transició. 30 anys amb nosaltres.

En segon lloc, la mort de Jesús de Polanco, creador del grup PRISA i propietari entre molts altres mitjans de la Cadena SER i el diari El País. Ha estat un dels homes més influents del nostre país a través del quart poder (l'únic que escollim diàriament amb el zàping, el dial, o la compra de diaris; i no cada quatre anys). Era coneguda la seva manifesta ideologia esquerrana, sovint criticada per altres grups de comunicació, que més el qualificaven de dictatorial i sectari quanta menys autocrítica n'hi feien.

El País, creat per Jesús de Polanco, es un dels diaris més llegits d'Espanya i fou fundat l'any 1976, en plena Transició. 30 anys amb nosaltres.

I en tercer lloc, el nomenament de Sebastià Serra i Busquets com a nou president de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) en substitució de Gabriel Janer Manila, a proposta de UM dins del nou Govern Balear. Serra fou militant i dirigent històric del PSM (tenia el carnet d'afiliat número 1); però s'havia retirat de la primera línia política els darrers anys, disconforme amb el rumb del seu partit. Així ha culminat la seva desvinculació del partit que ajudà a fundar. Serra inicia una nova etapa, ampliant els horitzons de l'IEB cap el món científic i la recerca, ja que fins ara la institució se centrava en aspectes lingüístics i literaris, fruit del tarannà de Janer Manila.

El PSM fou fundat per Sebastià Serra i altres col·laboradors, l'any 1976, amb la Transició. 30 anys entre nosaltres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada