Ir al contenido principal

23. La Biblioteca Central de Palma

Diari de Balears, 14 de juliol de 2007

Fa una setmana que fou nomenat el nou govern municipal de Palma, i la nova regidora de cultura Nanda Ramon ja ha anunciat un ambiciós projecte: la creació d'una Biblioteca Central a Ciutat. Sorprenentment, això no ha generat cap debat: se'n parla molt més de la seva decisió d'eliminar els Premis Ciutat de Palma en castellà, com si les endèmiques mancances de la vida cultural es centressin en això. No acabo d'entendre per què el tema dels Ciutat de Palma ha aixecat molta més polseguera que el projecte bibliotecari, reprenent l'etern tema de si el castellà és marginat o no, si xerrem català o mallorquí, o si el catalanisme ens envaeix o no.

Estem davant d'un ambiciós projecte que pot donar un veritable impuls a la vida cultural quotidiana; però sovint determinats mitjans i corrents d'opinió se segueixen perdent en discussions anecdòtiques i polèmiques però inútils, mentres el tema cultural continua sota mínims. I la gestació d'una gran biblioteca, segons com es plantegi, podria marcar una gran fita pel devenir social i participatiu de la societat mallorquina.

La biblioteca de Can Salas de Palma, avui en dia la més moderna i àmplia de Mallorca (deixant de banda les de la UIB), a qualsevol altra gran ciutat seria una simple biblioteca de barri o districte. I només tenim una. Si a això afegim que fou finançada per l'Estat i el Govern Balear s'ha limitat a gestionar-la, hem de concloure que a les Illes hem tingut successius governs amb una nul·la sensibilitat amb aquest tema.

El govern municipal d'Aina Calvo arrenca amb ambició, i un especial èmfasi en la vessant cultural molt esperançador. Veurem què tenen a dir sobre aquest tema els consells insulars i el Govern Balear, tan aviat com presentin les seves línies d'actuació.