Ir al contenido principal

19. Un vot, un canvi

Diari de Balears, 19 de juny de 2007
Diario de Mallorca, 20 de juny de 2007

A vegades, una petita passa pot esdevenir un gran pas. En el pla polític, un vot pot ser l'avantsala d'un gran canvi. Un vot, un diputat o un marge molt estret de vots han permès donar via lliure a transformacions poderoses, molt més que la petita escletxa que va iniciar-les. Una majoria d'un vot pot sostenir un govern feble, sobre la corda fluixa, que no pot permetre's badades ni fissures, i més encara si l'oposició és una pinya que no dona treva. Però també pot ser el inici d'una època, on una petita escletxa pot fer forat i consolidar posicions majoritàries. Una majoria d'un vot és, al cap i a la fi, majoria.

A Itàlia, un totpoderós Silvio Berlusconi fou desbancat del poder per uns pocs milers de vots. Als Estats Units, uns centenars de vots a Florida donaren la presidència a George Bush en lloc de Al Gore. A Eivissa, 37 vots han permès a la coalició d'esquerres guanyar el Consell Insular. O un cas poc conegut: durant el període revolucionari a França, l'Assemblea Nacional va decidir executar el rei Lluís XVI per 361 vots a 360. Un vot dóna i treu majories, però el seu pes pot anar molt més enllà. Un vot propicià que la França revolucionària iniciés un camí sense retorn. Un estat convertí a Bush en president. Uns pocs vots derrotaren Berlusconi. Els grans canvis no es donen de manera aclaparadora, sovint arriben per molt poc. Per un escó. Potser per un vot.

Aquesta circumstància es dóna ara a les Illes Balears. A les grans institucions, el partit més votat s'ha quedat a un escó de la majoria, i la resta de forces s'uneixen per a governar-les. Un escó, un vot, decideix el seu color polític. Tal com va succeir fa quatre anys, aleshores a favor del partit majoritari: un diputat investí Matas president, tal com ara el pot fer fora. Tan legal és el primer com el segon cas, fins que la llei electoral digui el contrari. Imperfecte, però potser la solució menys dolenta.

Aina Calvo és avui batlessa de Palma amb 15 vots a favor i 14 en contra. La mateixa proporció que li va servir a Catalina Cirer l'any 2003, ara es torna en contra seva. Un regidor, un vot. La democràcia.