Ir al contenido principal

14. Candidats, no ens engegueu

Diari de Balears, 8 de maig de 2007

La candidata a la batlia de Palma pel PP, Catalina Cirer, va dir: "sempre he pensat que els debats han de servir per donar a conèixer actuacions i propostes als ciutadans". Però dit això, va continuar dient: "dins la nostra planificació de campanya i la manera que hem triat per transmetre aquestes propostes del Partit Popular, no hi tenim previst fer-ho en forma de debat" (resposta a Aina Calvo, candidata del PSIB, quan aquesta li va demanar un debat públic).

Al meu entendre, debatre no pot ser una estratègia: es un deure dels polítics davant els ciutadans als quals serveixen, i no solament en campanya. El que fa Cirer és un insult i un menyspreu als ciutadans. Per tant, com a ciutadà emprenyat i indignat, convido als candidats de la resta de forces (Eberhard Grosske, Aina Calvo i Miquel Nadal) a fer el següent:

- Posar-se d'acord ràpidament per trobar un lloc per celebrar-hi un debat (si cal fer-ne més d'un, millor), preferiblement un aforament gran amb presència lliure de públic i, si pot ser, torn de paraula pels ciutadans.

- Que triïn el moderador i, s'hi escau, periodistes de mitjans diversos per fer les preguntes que calguin.

- Convidar a tots els mitjans audiovisuals i escrits a assistir-ne, perquè puguin enregistrar o emetre el debat amb tota llibertat.

- Convidar a totes les associacions i entitats ciutadades a ser-hi presents.

- Informar en tot moment del procés a la candidata Cirer perquè es pugui incorporar sempre que vulgui, i tingui el seu lloc reservat fins l'últim moment. Que mai pugui dir que se l'ha marginada, sinó perquè ho ha volgut unilateralment.

- No convertir el debat en un atac fàcil a qui no es pot defensar, ans el contrari, donar a conèixer les propostes de govern amb pedagogia i crítica constructiva.

Com a demòcrata, persona amb criteri i resident a Ciutat, em sentiré insultat si és impossible celebrar un debat en aquesta ciutat. Si no es fa, perdrem tots: ciutadans, candidats i la democràcia. Almenys haurà una esperança per viure un procés democràtic real i participatiu. La candidata Cirer ja m'ha engegat; no ho faceu la resta.