Ir al contenido principal

130. La revolució circulatòria de Palma

Diari de Balears, 15 de novembre de 2009
El Mundo-El Día de Baleares, 16 de novembre de 2009
Última Hora, 19 de novembre de 2009
Diario de Mallorca, 26 de novembre de 2009

Enguany Palma es troba immersa en un caramull d’obres que no semblen tenir fi. El Plan E ha afavorit una allau d’intervencions que, sense el seu finançament, haurien estat posposades indefinidament per manca de doblers. Però un dels temes més interessants i innovadors en les actuacions omnipresents a Ciutat és el replantejament viari afegit.

En particular, em crida molt l’atenció la vertebració i condicionament de dues rondes de circumval·lació viària que complementaran el trànsit de les Avingudes. Un primer anell viari, en sentit ponent, serà importantíssim. El format pels carrers avinguda Argentina, Balanguera, Andreu Torrens, José Alemany Vich, Ausiàs March, Jaume Balmes, Josep Darder i Reis Catòlics (i Brotad en un futur). El seu arranjament per aconseguir un cinturó que descongestioni les Avingudes serà peça clau una vegada estigui enllestit.

El segon anell viari, en sentit llevant, el formen els carrers d’Antoni Marquès, Julià Álvarez, Francesc Sancho, Gabriel Maura, Nicolau de Pacs, Francesc Barceló i Joan Alcover. Gaudeix d’una urbanització similar a la del primer anell viari, però té l’inconvenient que no complementa el trànsit de les Avingudes, sinó que el desviaria de part del seu traçat des de General Riera.

Les molèsties causades per les obres poden atribuir-se a una mala planificació o a l’obligació d’enllestir-ho tot abans de cap d’any, però moltes de les obres fetes són "deutes pendents" d’anys anteriors. El Plan E serveix per recuperar terreny i cal aprofitar que paga l’Estat per posar-se al dia. Tal vegada en 2010 es pugui continuar, ja sense presses ni urgències històriques, la transformació de Ciutat.