Ir al contenido principal

128. Universitat, radiotelevisió i 2016. Cultura, educació i projecció exterior a Sóller

Diari de Balears, 27 d’octubre de 2009
Veu de Sóller, 30 d’octubre de 2009
Última Hora, 6 de novembre de 2009

Aquí teniu tres pinzellades que, segons el meu humil criteri, haurien de ser claus per al desenvolupament futur de Sóller a través dels seus principals potencials: cultura, educació i projecció exterior.

Primer: la necessitat d’un centre universitari actiu i funcional. Als darrers anys, les activitats organitzades o coparticipades per la UIB al centre universitari de Sóller són pràcticament inexistents, comparades amb la intensa activitat de que gaudeixen altres centres de l’illa (en especial destaquen els de Campos, sa Pobla i Llucmajor, que mantenen una activitat constant). Part d’aquest dèficit pot ser degut a la manca d’una seu pròpia i adequada, disgregada entre el Centre d’Informació Jove i la Biblioteca. Caldria que aviat el centre universitari tingués unes instal·lacions pròpies i funcionals on, per posar alguns exemples, poguessin organitzar-se de manera estable les Jornades d’estudis locals del municipi o algunes de la Universitat Oberta per a Majors (UOM).

Una bona opció seria habilitar part de les dependències del CEIP es Fossaret com a centre universitari quan l’escola es traslladi al futur edifici de Ca les Ànimes, mantenint així la funció formativa que fins enguany ha mantingut. Si hi afegim que també l’escola d’adults (CEPA) recentment inaugurada tindria allà la seva seu, es Fossaret podria concentrar eficaçment tota l’activitat formativa dels sollerics majors de 18 anys.

Segon: la necessitat d’una corresponsalia i un estudi radiotelevisiu estable a la ciutat. Caldria que Sóller, com a municipi més poblat de la zona, gaudís d’unes instal·lacions mínimament adequades per mantenir una cobertura televisiva i radiofònica pública estable. D’aquesta manera podria facilitar-se un cobriment informatiu més àgil i adequat de portes enfora quan fos necessari. Tal vegada un estudi, petit però modern, seria possible a qualsevol de les dependències municipals. Sóller gaudeix d’una sòlida premsa escrita; però no pot dir-se el mateix del pla audiovisual.

Per posar un exemple, Radiotelevisió de Mallorca (Ona Mallorca i [M] Televisió) manté tretze corresponsalies al llarg de tota l’illa (una quarta part dels municipis mallorquins), però aquestes es distribueixen d’una manera força irregular al llarg de la nostra geografia. Cap d’elles cobreix la zona central i nord de la serra de Tramuntana, i les més pròximes es troben a Andratx, Esporles, Consell i Lloseta. Com pot ser que estiguem tan desassistits, i més tenint en compte la nostra orografia? Cal plantejar-s’ho.

Tercer: integrar Sóller dins la candidatura a capital cultural de les Illes. L’any 2016 l’Estat espanyol acollirà la capitalitat europea de la cultura, i dins la quinzena de ciutats que han presentat la seva candidatura per organitzar-la es troben les Illes Balears (els organitzadors han entès encertadament que Palma havia de comptar amb tot l’arxipèlag per oferir una candidatura ferma). Ja s’estan concretant alguns actes de la candidatura: l’estrena a Palma d’un nou musical d’Andrew Lloyd Webber, la creació d’un premi Formentor de literatura o la nova fira d’art Mare Nostrum, que faria la seva primera edició el mes de juliol de 2012 al nou palau de congressos de Ciutat.

Com el projecte tot just acaba de fer-se públic, encara s’està planificant i roman obert a tot tipus d’idees. Sembla clar que Sóller tindria molt a dir i més a guanyar. De moment el projecte ja ha rebut el recolzament de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) i Foment del Turisme de Mallorca. El Ministeri de Cultura seleccionarà la candidatura guanyadora per juliol de 2010, encara hi ha temps per concretar-hi els objectius i oferir idees per incorporar-se al projecte amb l’enorme potencial que posseeix la Vila. Però no ens adormim, cal que ens hi afanyem. És una gran oportunitat.