Ir al contenido principal

21. Una trista notícia

Última Hora, 1 de juliol de 2007
Diari de Balears, 3 de juliol de 2007

Fa pocs dies he trobat una notícia que, al meu entendre, és de suma gravetat a nivell periodístic i comunicatiu: comencen els acomiadaments dins un diari de notícies electrònic d'àmbit balear. Això posa en evidència la perversió que patien alguns mitjans sorgits en els darrers anys a les nostres illes, tant pel seu poder aparent poder, com per la seva fragilitat real davant d'interessos obscens i aliens del servei públic.

A part del drama que un col·lectiu de persones es quedi sense feina, és depriment veure com pot caure tan baix el món dels mitjans com a resultat d'una connivència d'altes esferes amb una gestió de govern clientelista. És trist veure com un canvi de govern posa en la corda fluixa la supervivència de grups comunicació sencers, que en algun cas ni esperen a analitzar el talant dels nous governants. Ja no hi ha raó de ser: el poder que els fomenta i els promou.

Tenim un mitjà que, davant el govern emergent (ja sigui per raó ideològica o econòmica), ja ha decidit plegar. On queden els ideals dels seus responsables? servei a la societat, informació veraç, coherència, cercar la veritat, cultura... i la llibertat? Tot es reduïa a fer caixa al caliu del poder amic? si no toquen poder s'acaben els ideals, i tothom al carrer? on queda ara la seva llibertat? Sóc molt crític amb alguns diaris gratuïts perquè veig que no aporten res de nou, el seu finançament és opac, i fan una descarada propaganda governamental disfressada de informació. Ningú ho veia?

Podrà dir-se que els grans grups mediàtics espanyols també tenen una ideologia; però la seva supervivència no depèn dels canvis de govern, i tenen un funcionament autònom dels ressorts de poder. En canvi, aquí han sorgit nous mitjans com bolets a l'empar del govern, i amb la TDT (televisió digital) encara n'arribarien de nous... també propers al ideari del govern, gràcies a la concessió de llicències a grups igualment afins. I ara...?

D'on surten aquests grups, capaços de bastir del no res publicacions d'abast insular? Què passarà amb la resta de portals d'Internet sorgits darrerament? També es "desinflaran" al veure que la mamella-govern tanca l'aixeta i no tenen la llibertat que esperaven? Quants més desapareixeran? En un cas, es tractava de fer diners a costa de vendre informació i plega veles: ni les formes guarden.